Societatile de administrare a investitiilor si cele de asigurari care vor sa activeze pe piata pensiilor private facultative (pilon III) trebuie sa aiba un capital social de cel putin 1,5 milioane euro, potrivit unui proiect de norma aflat in dezbatere publica pe pagina de internet a CSSPP.
Proiectul de norma al arbitrului pensiilor private reglementeaza procedura si conditiile in care societatile de investitii sau de asigurare trebuie sa-si constituirea capitalulul social necesar autorizarii ca administrator pe pilonul III, se mentioneaza in proiectul de norma, aflat in dezbatere publica pana pe 4 ianuarie 2008.

Societatile de administrare a investitiilor si cele de asigurare care vor sa administreze si fonduri de pe pilonul III trebuie sa aiba un capital social minim alocat acestei activitati de echivalentul in lei a 1,5 milioane euro, calculat la cursul de schimb al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de la data modificarii actelor constitutive, se mai arata in proiectul citat de NewsIn.

Odata cu transferul capitalului social alocat activitatii de administrare a fondurilor pe pilonul III, societatile de administrare a investitiilor sau cele de asigurari vor transfera sumele corespunzatoare in conturi bancare.

Alocarea capitalului social necesar desfasurarii activitatii pe pilonul III din capitalul social al societatilor de administrare a investitiilor si cele al asigurarilor se va face numai cu autorizarea prealabila a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), respectiv a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Astfel, in vederea autorizarii ca administrator pe pilonul III, societatea de administrare a investitiilor va prezenta comisiei autorizarea prealabila a CNVM si dovada alocarii in evidentele contabile a capitalului. In vederea autorizarii ca administrator de fonduri de pensii facultative, societatea de asigurare va prezenta arbitrului pensiilor private aprobarea prealabila a CSA si dovada alocarii in evidentele contabile a capitalului minim necesar, potrivit normei.

Societatile de administrare a investitiilor si societatile de asigurare vor reflecta in contabilitate separat operatiunile legate de activitatea de administrare de fonduri de pensii facultative, iar nerespectarea prevederilor legale va duce la respingerea cererii de autorizare ca administrator al fondurilor de pensii facultative, se mai arata in proiectul mentionat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri