Tendinta de inchidere a pozitiilor de tranzactionare ale strainilor pe moneda romaneasca de la finalul anului a depreciat, vineri, leul cu peste 2% pana la 3,6102 lei/euro, la cursul afisat de banca centrala, variatia fiind accentuata de lichiditatea slaba din aceasta perioada, sustin dealerii.
Cotatia afisata in ultima zi de tranzactionare din 2007 de Banca Nationala a Romaniei (BNR) marcheaza o depreciere a leului cu aproape 23 de bani (6,76%) fata de finalul anului trecut, cand moneda nationala a inchis la un curs oficial de 3,3817 lei/euro.

Euro era cotat la putin sub 3,55 lei in deschiderea sedintei valutare de vineri, nivel apropiat de cel de joi seara, dupa cotatiile au sarit brusc la 3,57 lei/euro putin dupa ora 9, leul continuand apoi sa piarda teren pana peste nivelul de 3,60 lei/euro, atingand chiar o cotatie minima de 3,62 lei/euro. La ora 14:30, leul se tranzactiona cu 3,5970-3,6070 lei/euro.

"Leul s-a depreciat (de la 3,55 la 3,62 lei/euro) in conditiile in care sunt prea putini clienti rezidenti in piata, iar o mare parte din miscare se datoreaza nerezidentilor care isi inchid pozitiile pe final de an", a spus dealerul sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle, citat de NewsIn.

Cursul afisat vineri de BNR, de 3,6102 lei/euro, descrie o depreciere a monedei nationale cu peste opt bani (2,3%) fata de euro, de la 3,5282 lei/euro, cat era joi.

Pe pietele internationale, dolarul s-a depreciat vineri la cotatii apropiate de 1,47 dolari/euro, iar la 14:30, ora Romaniei, euro era cotat la 1,4698 dolari/euro.

Cursul afisat vineri de banca centrala arata o depreciere a monedei nationale cu peste doi bani (0,97%) fata de dolar, de la 2,4327 lei/dolar, cat era joi, la 2,4564 lei/dolar. Raportat la cursul afisat de BNR la finalul anului trecut, de 3,5676 lei/euro, leul s-a intarit fata de dolar cu mai mult de 11 bani (4,33%).

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de vineri un nivel al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 7,34% pe an, fata de 7,36% pe an cat era joi, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat usor la 8,06% pe an, de la 8,08% in ziua precedenta.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri