Peste 88% din piata pensiilor private obligatorii s-a concentrat in primii sase jucatori dupa trei luni de la startul campaniei de aderare, restul urmand sa fie impartita in cativa ani de cel mult zece fonduri ce vor ramane dupa preluari sau fuziuni.
Cele sase fonduri au atras, dupa sase raportari bilunare, 2,56 milioane de participanti din cei peste 2,908 milioane de romani care si-au ales un fond, potrivit datelor Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS).

Primii noua jucatori controleaza aproape toata piata pensiilor obligatorii (96,6%), dupa atragerea unui numar de aproape trei milioane de participanti in intervalul 17 septembrie - 15 decembrie, scrie NewsIn.

Ritmul de colectare a semnaturilor s-a mai temperat in perioada sarbatorilor, conform estimarilor celor mai multi jucatori din piata, ultimul avant fiind asteptat catre sfarsitul perioadei de aderare, respectiv 17 ianuarie 2008.

ING Fond de Pensii si-a pastrat pozitia de lider, cu 958.977 de aderenti (32,97% cota de piata), locul al doilea in clasamentul fondurilor de pensii obligatorii fiind ocupat de Allianz-Tiriac Fond de Pensii, cu 749.657 participanti atrasi si o cota de piata de 25,78%.

Pe locul al treilea se afla Generali Fond de Pensii, cu 274.613 semnaturi atrase in primele trei luni si o cota de piata de 9,44%, in timp ce pe pozitia a patra se afla Aviva Fond de Pensii, care a raportat 237.359 de participanti pe pilonul II si o cota de piata de 8,16%.

Urmatoarele doua locuri sunt ocupate de compania Interamerican Fond de Pensii, cu 176.471 aderenti si o cota de piata de 6,07%, urmata indeaproape de AIG Fond de Pensii cu 171.259 participanti si 5,89% cota de piata.

Fonduri controlate de trei banci au acumulat, in total, 8,3% din piata. Astfel, BT Aegon Fond de Pensii a raporat 86.999 semnaturi cu o cota de piata de 2,99%, BRD Fond de Pensii a atras 70.936 participanti insumand 2,44% din piata, in timp ce BCR Administrare Fond de Pensii a strans 83,518 de aderenti si o cota de piata de 2,87%.

Trei fonduri de pensii private obligatorii - AG2R, Marfin si Zepter - au raportat, fiecare, mai putin de 1.000 de aderenti, in timp ce MKB Romexterra a atras 1.425 aderenti.

Alte fonduri de pensii care au mai raportat sunt: Omniasig Pensii Private (45.076), Bancpost Fond de Pensii (17.355), OTP Fond de Pensii (16.290), Prima Pensie Fond de Pensii (13.946), KD Fond de Pensii (3.685).

Analistii: 10 jucatori vor ramane pe piata pensiilor private obligatorii in urmatorii ani

"Din cei 18 administratori autorizati sa activeze pe pilonul II, sase sau sapte companii au ca scop acumularea unui portofoliu, ca dupa o perioada sa-l vanda altor companii mai mari", a spus analistul economic Ilie Serbanescu, citat de NewsIn.

Chiar daca multi vor constata ca s-au inselat in ce priveste cotele estimate anterior, vor rezista un timp pe piata iar dupa doi sau cinci ani portofoliul acestora ar putea fi preluat de alte societati, considera analistul economic Matei Paun.

Directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, a aratat ca prevederile legale potrivit carora un fond are nevoie de cel putin 50.000 de aderenti dupa trei ani de functionare, care inseamna o cota de piata de doar 2,5%, reprezinta o tinta usor de atins pentru multe fonduri.

"Pe pilonul II vor ramine cel mult zece jucatori in trei ani", a declarat directorul de vanzari al Aviva Fond de Pensii, Marius Mocanu, referindu-se la tendinta de concentrare a pietei dupa primele trei luni de la startul campaniei de aderare. Mocanu considera ca, in perioada sarbatorilor de iarna, intreaga piata va inregistra o incetinire, insa va urma un avans puternic de aderari dupa acest interval.

Seful ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu, considera ca "unii dintre administratorii autorizati pe pilonul II nu au nicio legatura cu acest domeniu". El spune ca acestia vor doar sa acumuleze un numar de participanti pentru a-l vinde altor companii mai mari, care vor sa-si creasca cota de piata. "In functie de comisioane si de valoarea contributiilor, pe piata vor mai ramane sase sau sapte administratori, deoarece nu vor mai putea sa-si acopere chetuielile de business si cele interne pe care le fac", a adaugat Vasilescu.

"Probabil in cativa ani vor avea loc unele concentrari, fuziuni si vom ajunge la sase - opt companii pe piata, asa cum s-a intamplat in Polonia, unde au ramas cel mult opt administratori din 17 cat fusesera la inceputul sistemului", a declarat directorul societatii Omniasig Pensii Private, Cristina Nitescu. Aceasta a amintit ca legea prevede ca fondul care nu acumuleaza un portofoliu de 50.000 de participanti dupa trei ani va fi dizolvat, iar clientii vor fi repartizati catre alte companii. O companie care activeaza pe segmentul pensiilor obligatorii trebuie sa atraga cel putin 100.000 - 150.000 de participanti pentru a rezista pe piata, in conditiile in care intra pe profit doar dupa sase sau sapte ani, considera directorul Omniasig Pensii Private. "Societatile care nu vor strange un numar suficient de participanti pentru a-si acoperi cheltuielile ar trebui sa fuzioneze pentru a rezista pe piata", a mai spus Nitescu.

Seful MKB Romexterra Fond de Pensii SA, Enache Jiru, este de parere ca piata va intra, cel mai probabil, intr-un proces de fuziuni si consolidari. "Piata se va maturiza in doi sau trei ani, astfel incat cotele mici dispar si vor avea loc fuziuni sau achizitii", a spus Jiru. Acesta a aratat ca o companie care are 20.000 de participanti pe pilonul II ofera o valoare anume acelui fond de pensii pe care il administreza prin portofoliul pe care l-a acumulat. In opinia lui, o prima imagine realista asupra stucturii pietei pensiilor private obligatorii o vom avea dupa incheierea perioadei in care romanii isi pot alege fondul de pensii.

Datele raportate dupa trei luni arata ca cele mai multe fonduri si-au anuntat tinte nerealiste

Doar ING Fond de Pensii si-a depasit tinta in ce priveste cota de piata dupa numai trei luni de la startul campaniei de aderare, Allianz-Tiriac Pensii Private mai are nevoie de cel mult 5% din piata conform previziunilor, in timp ce restul jucatorilor sunt cu mult sub estimarile initiale.

De altfel, la startul pensiilor private obligatorii (pilon II), zece competitori din cei 18 "stampilati" de arbitrul pensiilor vizau cote de piata care, insumate, depaseau de aproape doua ori potentialul (200%), potrivit propriilor lor estimari.

Astfel, patru companii mizau la cate 30% din piata pensiilor private, acestea fiind BCR Fond de Pensii, ING Fond de Pensii, Allianz-Tiriac Pensii Private si BT Aegon.

Pe urmatoarea treapta se situa Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat SA, care estima intre 500.000 si un milion de aderenti, ceea ce insemna o cota de piata de circa 15-30%.

Alte companii care si-au facut publice estimarile cu privire la cotele de piata pe care le tinteau la incheierea campaniei de aderare sunt AIG Fond de Pensii (15%), Interamerican Pensii (maximum 15%), Generali Fond de Pensii (12%), OTP Fond de Pensii Administrat Privat (10%) si Omniasig Pensii Private (10%).

Primele raportari au provocat schimbari de strategii si chiar demisii

OTP Fond de Pensii, care opereaza pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II), si-a revizuit in jos estimarile privind cota de piata pana la 7-8% dupa numai zece zile de la startul campaniei de aderare, fata de 10% cat anticipase initial.

Marius Floarea, director general executiv al OTP Fond de Pensii, a demisionat din toate functiile pe care le ocupa in cadrul companiilor OTP Group la trei luni de la startul pensiilor private. Grupul anuntase intr-un comunicat ca "rezultatele vanzarilor sunt in urma obiectivelor propuse initial".

Fostul sef al OTP Fond de Pensii declarase, pe 28 octombrie, ca vrea sa realizeze un joint-venture (companie cu capital mixt) cu un alt administrator de pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) sau chiar sa cumpere un alt fond de pensii. Marius Floarea estimase, de asemenea, ca va depasi 50.000 de aderenti pana la incheierea perioadei de aderare initiale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri