MKB Romexterra Leasing IFN vrea sa finanteze proiecte imobiliare de 20-25 milioane euro in 2008, segment care va reprezenta o cincime (20%) din portofoliul companiei pana la sfarsitul anului, ca urmare a cresterii numarului de clienti.
MKB Romexterra Leasing a finantat zece proiecte imobiliare in valoare de 12 milioane euro in 2007.
"Compania are ca strategie dezvoltarea pe segmentul finantarilor de bunuri imobile, astfel incat ponderea leasing-ului imobiliar sa reprezinte 20% din total portofoliu pana la sfarsitul lui 2008", a declarat, potrivit NewsIn, presedintele firmei, Cornel Constantinescu

Acesta a adaugat ca, in prezent, se afla in discutii pentru finantarea unor proiecte imobiliare in domeniu comercial si hotelier.

Seful MKB Romexterra Leasing a adaugat ca piata imobiliara se dezvolta semnificativ, iar compania pe care o conduce urmeaza aceasta tendinta de dezvoltare al pietei.

"Produsul de leasing imobiliar este relativ nou in portofoliul companiei, acesta fiind lansat in a doua jumatate a anului 2007", a mai spus Cornel Constantinescu.

El a adaugat ca leasingul imobiliar este un produs de succes, atat sub forma finantarilor clasice, dar si sub forma operatiunilor de "sale and lease back", operatiuni care nu concureaza cu creditul bancar.

Compania a incheiat, in 2007, 1.655 contracte de leasing financiar, in valoare de 95 milioane euro, comparativ cu anul anterior, cand a incheiat 1.049 contracte de leasing financiar, de 25 milioane euro.

Valoarea bunurilor finantate de MKB Romexterra Leasing in anul 2007 a fost de 78 milioane euro, de aproape patru ori mai mare fata de 2006, cand valoarea bunurilor finantate a fost de 21 milioane euro.
Compania a afisat venituri de 7 milioane euro din activitatea de leasing in 2007 si un profit net de 1 milion euro.

"Veniturile din activitatea de leasing au inregistrat o crestere de 30% in 2007 fata de 2006", a precizat seful MKB Romexterra Leasing, care a mentionat ca pentru 2008 estimeaza un profit net de 1,8 milioane euro.

"Aceste rezultate se datoreaza in special intrarii companiei pe noi segmente, precum cel al finantarilor in leasing a bunurilor imobile, inclusiv inchierea de operatiuni de "sale and lease back". Un alt factor de dezvoltare l-a reprezentat finantarea de autocamioane, autobuze, autovehicule utilizate in domeniul constructiilor si al infrastructurii", a mai spus Constantinescu.

Sistemul de "sale & lease back" presupune vanzarea catre compania de leasing a unui obiect aflat in proprietatea clientului, iar in baza unui contract de leasing pe termen lung acesta isi pastreaza dreptul de uzufruct asupra obiectului respectiv, asigurand in acelasi timp lichiditati prin contractul de leasing.

Leasingul pentru autovehicule are o pondere de 79% in structura portofoliului, leasingul pentru echipamente 6%, iar cel pentru imobile, restul de 15%.

Potrivit estimarilor, MKB Romexterra Leasing IFN avea in 2007 o cota de piata de 2%, comparativ cu 0,6% in 2006. Strategia de dezvoltare a companiei prevede inregistrarea pana la finalul lui 2008 a unei cote de piata de 2,55%, iar in urmatorii trei ani se urmareste atingerea unei cote de piata de 4-5%.

MKB Romexterra Leasing are, in prezent, 28 de puncte de lucru inregistrate, dintre care sapte sunt
active, acestea fiind amplasate in cadrul sucursalelor teritoriale ale MKB Romexterra Bank.

"In conditiile in care se confirma potentialul economic al zonelor respective, se va decide functionarea anumitor puncte de lucru in sedii distincte ale MKB Romexterra Leasing IFN si implicit procesul investitional aferent", a mentionat Constantinescu.

Persoanele juridice reprezinta 98% din structura portofoliului, iar persoanele fizice restul, de 2%. Compania estimeaza ca ponderea finantarilor in leasing a persoanelor fizice va creste ca urmare a relaxarii conditiilor de finantare, in special cele referitoare la gradul de indatorare maxim admis.

Noile norme interne de finantare a persoanelor fizice in cadrul MKB Romexterra Leasing IFN au fost elaborate in conformitate cu regulamentul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) cu privire la limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice, acestea fiind depuse spre autorizare la banca centrala.

"Suntem in ultima etapa de discutii cu reprezentantii BNR pe marginea acestor norme si avem semnale pozitive privind aprobarea acestora pe termen scurt", a mai spus Constantinescu.

Strategia de dezvoltare a companiei prevede, pentru 2008, ca valoarea bunurilor finantate in 2008 sa fie de 102 milioane euro. Pana in 2010 se urmareste o crestere anuala cu circa 20%.

Obiectivele principale ale companiei MKB Romexterra Leasing IFN pentru viitorul apropiat se refera la intrarea pe segmentul leasing-ului operational, prin infiintarea unei subsidiare specializata pe aceste operatiuni, dezvoltarea fortei de vanzari, a canalelor de distributie si a retelei teritoriale, dezvoltarea leasingului imobiliar.

Compania are in prezent un capital social de 28,3 milioane lei, care va fi majorat in perioada urmatoare prin incorporarea rezervelor.

Compania MKB Romexterra Leasing IFN, membra a grupului bancar Romexterra, controlat de MKB Bank din Ungaria, este controlata in proportie de 92,87% de MKB Romexterra Bank, Petromservice SA si Grup Servicii Petroliere detin cate 2,21% din capitalul social, iar restul de 2,71% apartine altor actionari persoane fizice si juridice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri