Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avertizat ca masurile luate direct si indirect de BNR vor avea ca efect scumpirea imprumuturilor si a cerut mai multa prudenta in acordarea de credite exotice, precum francul elvetian, deoarece aduc riscuri suplimentare de neplata din partea clientilor.
"Creditele se vor scumpi, in perioada urmatoare, atat prin metodele luate in mod direct de banca centrala, cat si pe fondul unei lichiditati mai restranse in piata, in incercarea de a limita viteza de crestere a creditelor, in special a celor in valuta", a declarat Isarescu, potrivit NewsIn.

Luni, consiliul de administratie al BNR a decis a treia majorare consecutiva a dobanzii cheie pana la 9%, care marcheaza o urcare cu 2 puncte procentuala a ratei de politica monetara in ultimele trei luni.

In plus, banca centrala si-a accelerat de la inceputul acestui an interventiile pe piata monetara, aspirand excesul de lichiditate si mentinand, astfel, dobanzile interbancare la un nivel apropiat de dobanda cheie.

In privinta creditelor in monede exotice, precum francul elvetian sau yenul, Isarescu a avertizat ca multe persoane nu cunosc riscurile la care se expun, luand credite in monede cu randamente mai mici in prezent.

"Francul elvetian este in mod traditional o moneda de refugiu", in care fac plasamente investitorii in perioade tulburi, intarindu-l, a explicat Isarescu. Or, intarirea francului fata de leu scumpeste creditele luate in aceste monede si sporesc riscurile de nerambursare.

"Altfel, va trebui sa luam masuri", a avertizat Isarescu, fara sa dea detalii.

Creditul neguvernamental a sporit cu 60% in intervalul decembrie 2006-decembrie 2007 pana la 148,2 miliarde lei (41 miliarde euro).

Majorarea dobanzii cheie cu un punct procentual si marirea provizioanelor cerute bancilor la creditele in valuta acordate, decise luni de BNR, vor avea ca efect cresterea dobanzilor la creditele si depozitele bancare peste 3-4 luni, a spus viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

Oficialul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a explicat ca exista un decalaj de 3-4 uni de transmisie a deciziilor de politica monetara, astfel ca deciziile de luni vor fi resimtite abia in vara. Efectul acestor masuri se epuizeaza in circa 18 luni, a adaugat viceguvernatorul BNR.

De altfel, efectul majorarii dobanzii de politica monetara de la 7% la 7,5%, decisa pe 31 octombrie 2007, se va resimti la sfarsitul lunii februarie si inceputul lui martie, a aratat Popa.

"Efectul majorarii provizioanelor va face bancile mai constiente de riscurile valutare", a declarat Popa.

Cititi si BNR estimeaza ca isi va rata tinta de inflatie si in acest an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri