Sistemul legal al pietei ipotecare din Romania poate fi totusi considerat relativ eficient, insa trainicia lui nu a fost inca testata, deoarece nu a trecut inca printr-o perioada in care sa apara o inversarea tendintei de crestere a pietei, arata un raport al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
In privinta cadrului legal care reglementeaza piata ipotecara, raportul BERD atribuie calificative de "eficient" pentru patru criterii din cele cinci principale ale studiului, care sunt simplitatea, viteza, costurile, siguranta si potrivirea la realitatea pietei.

La criteriul "functii legale de baza", raportul BERD acorda sistemului legal romanesc calificativul "cu anumite deficiente", legate mai ales de incertitudini legate de procedurile si practica sistemului de justitie. De altfel, in Romania, ca si in Bulgaria, Croatia, Georgia, Polonia, Rusia si Ungaria, recuperarea unei datorii garantate cu ipoteca este estimata la circa 50-80%, in timp ce in Kazahstan, Lituania, Slovacia si Ucraina, recuperarea se face la valoarea de piata.

Ca deficiente in cadrul acestor criterii, expertii BERD au detectat restrictii legale la accesarea unui credit ipotecar si la garantarea unei datorii cu creditele ipotecare din portofoliu, necesitatea unei hotarari in justitie atat pentru confirmarea procedurii de executare silita, cat si pentru punerea sa in aplicare.

De asemenea, cel care s-a imprumutat garantand cu o ipoteca are mijloace prin care poate intarzia executarea silita in caz de neplata.

Alte aspecte negative ale pietei romanesti sunt imposibilitatea consultarii online a cartilor funciare precum si faptul ca exista inca imobile neinregistrate in sistemul de publicitate imobiliara. In plus, persista neclaritati ale cadrului legislativ cu privire la necesitatea reinnoirii inscrierii ipotecii in cartea funciara sau cerintele referitoare la descrierea obligatiilor garantate.

"In unele tari, pietele imobiliare in dezvoltare accelerata au ajuns sa asigure ca, atunci cand garantia ipotecara este executata, sa se obtina relativ usor o compensatie satisfacatoare", se mentioneaza in raport.

Totusi, trainicia cadrului legal al pietei ipotecare nu poate fi testata in mod real decat in conditiile unei inversari de tendinta a pietei, care il pune pe creditorul care detine o garantie ipotecara in conditii mult mai putin favorabile, apreciaza expertii BERD.

Raportul da exemplul Serbiei, care are din 2005 o noua lege care reglementeaza piata ipotecara si care a avut drept scop eficientizarea procesului, insa lipseste experienta practica pentru a avea o idee despre rezultatele ei.

De altfel, tarile din regiune au piete ipotecare foarte restranse si lipsite de instrumente sofisticate. "Pietele ipotecare in tarile in tranzitie sunt inca departe de maturitate si in cele mai multe tari practicile de pe piata imobiliara sunt inca intr-un stadiu incipient", se mentioneaza in raportul BERD.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri