Principalii indici ai pietei de capital au suferit corectii drastice
In prima zi a saptamanii, principalii indici ai pietei de capital s-au depreciat cu aproximativ 5%. In timp ce unii analisti cred ca aceasta scadere s-a datorat evolutiei negative a actiunilor RRC, care a urmat retinerii omului de afaceri Dinu Patriciu, altii spun ca este o reactie a fondurilor la votul negativ dat de francezi Constitutiei Europene. Retinerea lui Dinu Patriciu a scuturat destul de serios ringul bursier autohton. Dupa cum era si normal, cele mai afectate de hotararea Parchetului General au fost titlurile Rompetrol Rafinare. Miercuri, 27 mai, cu numai o zi inaintea retinerii lui Patriciu, acestea erau cotate la 900 de lei. In sedinta din 29 mai, titlurile RRC au fost suspendate de la tranzactionare.

In prima zi a saptamanii, toti investitorii au asteptat reluarea tranzactiilor pentru a vedea trendul pe care se vor inscrie actiunile Rompetrol Rafinare. RRC a inchis sedinta de luni la valoarea de 725 de lei pe actiune, in scadere cu 13% fata de valoarea de dinainte de retinerea la Parchet a lui Dinu Patriciu. Scaderea cotatiilor actiunilor Rompetrol Rafinare au determinat inclusiv deprecierea principalilor indici ai Bursei. Daca indicele BET-C a coborat cu 4,7%, scaderea BET a fost de 5,8%. Deprecierea principalilor indici bursieri se datoreaza in principal evolutiei actiunilor RRC, spune Emil Ogica, vicepresedinte la KTD Invest. Altii cred insa ca aceasta scadere a indicilor nu a fost neaparat legata de evolutia RRC. Deprecierea indicilor a survenit in prima zi dupa referendumul in care Franta a spus NU Constitutiei Europene. Multi au interpretat rezultatul din Hexagon ca pe o crestere a posibilitatii amanarii integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, spune Nicolae Ghergus, presedinte la Confident Invest.

Un astfel de scenariu pesimist genereaza practic o reorientare a managerilor de fonduri, ceea ce face ca Romania sa ramana cu un grad ridicat de risc pentru investitii. De unde se prevedea intrarea in 2005 si 2006 a fondurilor mari de investitii, acum spectrul unei amanari a integrarii Romaniei in Uniunea Europeana face sa ramana interesate de piata autohtona doar fondurile speculative, continua Nicolae Ghergus.

Analistul crede ca deprecierea indicilor s-a datorat in principal votului francez impotriva Constitutiei Europene si nu evolutiei cotatiilor actiunilor RRC. SIF-urile au o influenta mai mare in indicii Bursei. Practic, BET-FI a evoluat in ton cu BET-C. Dupa o prima zi destul de slaba, titlurile RRC au inceput sa urce usor in sedintele urmatoare de tranzactionare. La finalul saptamanii o actiune Rompetrol Rafinare putea fi cumparata cu 800 de lei. Analizand rezultatele anuntate la primul trimestru, multi investitori considera ca, la 800 de lei, Rompetrol Rafinare este o actiune tentanta. Daca la inceputul anului previziunile aratau un profit de 30 milioane de euro, societatea a realizat 40 de milioane de euro.

Multi stau in asteptare. De fapt asteapta rezultatele pe care societatea le va anunta la sase luni, explica Nicolae Ghergus. In ultima zi de tranzactionare a saptamanii trecute piata a inregistrat cea mai mica lichiditate de la inceputul anului, tranzactiile realizate ridicandu-se la doar 84 miliarde de lei. Specialistii spun ca in acest moment marii investitori sunt in asteptare, pe piata activand mai mult speculatorii. In aceasta perioada, ordinele sunt mici si volatilitatea ridicata. Daca piata scade, dispar ordinele de cumparare, iar daca urca, dispar cele de vanzare. Aceasta este dovada prezentei mai mult a speculatorilor in piata, incheie Emil Ogica.

TOPUL CELOR MAI VANDUTE ACTIUNI

Retinerea la Parchetul General a lui Dinu Patriciu a tras in jos pretul actiunilor RRC. Daca vineri, 27 mai 2005, societatea a fost oprita de la tranzactionare, in prima zi a saptamanii trecute pretul titlurilor Rompetrol Rafinare au coborat cu 13%. Totusi, la finalul saptamanii, ele au revenit cu aproximativ 100 de lei/actiune.
Variatie saptamanala -6,12%
Nr. actiuni tranz. 161.043.500
Pret minim 661
Pret maxim 820
*) prognoza 1 iulie 2005

TOPUL CELOR MAI BUNE EVOLUTII DE PRET

Convocatorul Adunarii Generale a Actionarilor de la societatea Alro Slatina a ridicat pretul actiunilor societatii cu 12%. Faptul ca se va efectua o majorare de capital, de la 2.111 miliarde lei la 3.948 miliarde lei, prin subscriere la un pret de 5.000 de lei pe actiune, a suscitat interesul investitorilor.
Variatie saptamanala +12,05%
Nr. actiuni tranz. 17.000
Pret minim 38.000
Pret maxim 43.700
*) prognoza 1 iulie 2005

TOPUL CELOR MAI SLABE EVOLUTII DE PRET

Avand in vedere faptul ca in portofoliul societatii Broker Cluj sunt cele mai importante actiuni de pe piata romaneasca de capital, titlul BRK a evoluat in paralel cu piata. Pe parcursul saptamanii trecute, pretul actiunilor societatii clujene a scazut cu 4,35%, in conditiile in care s-au tranzactionat 159.000 de actiuni.
Variatie saptamanala -4,35%
Nr. actiuni tranz. 159.000
Pret minim 21.000
Pret maxim 23.700
*) prognoza 1 iulie 2005



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri