Administratorii mici de pensii obligatorii isi negociaza portofoliul la preturi cuprinse intre 150 si 200 euro pentru fiecare aderent, iar jucatorii cu peste 50.000 de participanti urmaresc consolidarea pozitiei prin achizitii sau prin fuziuni.
"Fondurile care au mai putin de 50.000 de aderenti sunt nevoite sa-si vanda portofoliul, iar unii jucatori deja negociaza intre 150 si 200 euro pentru un participant", potrivit unor surse din piata citate de NewsIn.

Despre Bancpost Fond de Pensii si de MKB Romexterra nu exista informatii despre vreo eventuala vanzare, potrivit acelorasi surse.

Potrivit calculelor NewsIn, la un pret de 150 de euro pe participant, cel mai scump portofoliu ar fi cel al Bancpost (3,5 milioane euro), iar cel mai ieftin al societatii Marfin, cu o valoare de circa 29.000 euro.
Fondurile care au strans mai putin de 50.000 de aderenti si care se "califica" pentru vanzarea portofoliului sunt Bancpost (23.299 participanti - 3,5 milioane euro), OTP (20.261 aderenti - 3 milioane euro), Prima Pensie (17.070 participanti - 2,6 milioane euro), KD (7.233 participanti - 1,1 milioane euro), MKB Romexterra (1.884 aderenti - 283.000 euro), Zepter (1.649 participanti - 247.000), AG2R (1.127 participanti - 169.000 euro), Marfin (194 participanti - 29.000 euro).

KD Fond de Pensii, care a strans 7.233 participanti, isi cauta deja cumparator - si este considerata interesanta ca portofoliu de administratorii care vor sa-si consolideze pozitia.

In ce priveste nivelul preturilor solicitate pentru un participant, Prima Pensie se apropie de pragul de sus, solicitand aproape 200 de euro de participant, spun sursele din piata.

Potrivit acestora, fondurile cu mai putin de 1.000 de aderenti nu sunt interesante, deoarece preturile vehiculate sunt exagerate pentru ca achizitia sa devina una profitabila.

"Un fond poate obtine pana la o mie de aderenti prin intermediul brokerilor la preturi mult mai mici, odata cu noile intrari pe piata muncii", considera unii jucatori din piata pensiilor private.

Alti administratori interesati sa cumpere cred ca preturile vor inregistra o tendinta descrescatoare in urmatoarele luni.

Administratorii care isi vand portofoliile vor sa-si recupereze cheltuielile pentru atragerea aderentilor
Agentii de marketing care au semnat un contract cu unul dintre administratorii de pensii obligatorii au incasat pentru o semnatura intre 15 si 35 euro. Comisioanele practicate de administratorii pensiilor private obligatorii erau fixe pana la un anumit numar de semnaturi, dupa care urcau, dar nu semnificativ, in functie de numarul de participanti atrasi si de politica firmei respective.

Printre administratorii cu mai putin de 50.000 de aderenti se numara Bancpost, care a oferit comisioane de la 50 lei (circa 15 euro) pentru un participant, KD Fond de Pensii si AG2R, care au platit pentru o semnatura cel putin 20 de euro. De asemenea, Prima Pensie Fond de Pensii a achitat 70 lei pentru fiecare participant atras de un agent de marketing. La aceste cheltuieli se adauga cele cu promovarea si de administrare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri