Moneda nationala s-a depreciat cu 0,2%, pana la 3,7276 lei/euro, potrivit cursului de referinta afisat ieri de banca centrala, influentata de faptul ca bursele americane au incheiat sedinta pe minus, intr-un context international de aversiune ridicata fata de risc, sustin dealerii.
Vineri, Banca Nationala a Romaniei afisase un curs de referinta de 3,7202 lei/euro.

"Cursul de schimb a mai urcat putin, dupa ce bursele americane au terminat sedinta pe minus. Leul continua sa fluctueze intr-o banda restransa, in care ar putea ramane mai mult timp, daca nu se intample ceva important pe pietele externe, dominate de sentimentul de aversiune fata de risc al investitorilor", a declarat un dealer, citat de NewsIn.

Leul a deschis sedinta de tranzactionare la cotatii apropiate de 3,72 lei/euro si a continuat sa fluctueze intr-un interval restrans, intre 3,7138 lei/euro si 3,7295 lei/euro in prima parte a zilei. La ora 13:35, bancile cumparau un euro cu 3,7222 lei si il vindeau cu 3,7302 lei.

Cursul afisat azi de BNR arata o depreciere cu 0,14% a monedei nationale fata de cea amerciana, la 2,3563 lei/dolar, fata de 2,3530 lei/dolar, cat era vineri.

Moneda americana a stagnat fata de euro, osciland intre 1,5760 dolari/euro si 1,5834 lei/euro, iar la 13:35 ora Romaniei, euro era cotat la 1,5813 dolari.

Banca centrala a afisat, in prima parte a zilei de astazi, un nivel al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,94% pe an, similar cu cel de vineri, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat nesemnificativ, la 10,44% pe an, de la 10,43% pe an, cat era vineri.

Dobanzile la depozitele overnight se mentin la un nivel ridicat, de peste 11% pe an, din cauza lipsei de lichiditate cu care se confrunta bancile.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras, azi, 900 milioane lei (241,4 milioane euro) in depozite cu scadenta pe 14 aprilie 2008, pentru care BNR plateste o dobanda egala cu cea de politica monetara de 9,5%, aceasta fiind prima licitatie dupa urcarea dobanzii cheie.

Pe de alta parte, astazi intra in piata 3,42 miliarde lei (909,57 milioane euro), atrase de banca centrala cu doua saptamani in urma, la 9%, cat era dobanda de politica monetara inainte de ultima majorare, cu 0,5 puncte procentuale, din 26 martie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri