Valoarea zilnica a tranzactiilor a depasit cu greu, saptamana trecuta, 100 miliarde de lei
Dupa inceputul ezitant al saptamanii, cand valoarea totala a tranzactiilor a scazut la 80 miliarde lei, iar indicii au inregistrat deprecieri de peste 1%, au urmat trei sedinte in care majoritatea emitentilor au cunoscut cresteri ale cotatiilor. Daca maximul saptamanal pentru BET si BET-C s-a inregistrat joi, in ultima zi a saptamanii a venit randul indicelui BET FI, care a inchis sedinta in crestere cu 2,14%, pana la 24.748 puncte, foarte aproape de maximul saptamanii. Saptamana trecuta a fost insa cea mai slaba de la inceputul acestui an din punctul de vedere al lichiditatii tranzactiilor, valoarea medie zilnica fiind de doar 105 miliarde lei. Din cele opt sedinte de la inceputul anului, in care valoarea totala a tranzactiilor a fost sub 100 miliarde lei, trei s-au regasit intre 6 si 10 iunie 2005. Actiunile SNP Petrom au continuat sa cunoasca aprecieri ale pretului de tranzactionare si in aceasta saptamana. Evolutia buna a pretului a inceput la jumatatea lunii mai, aceasta fiind a patra saptamana consecutiva in care pretul a crescut. La baza, se afla rezultatele financiare aferente primului trimestru, profitul pe actiune la 31 martie 2005 fiind de 51 lei, aproximativ la nivelul profitului pe actiune inregistrat insa in primele trei trimestre ale anului 2004. Pentru acest an, compania estimeaza un profit net de 9,7 miliarde lei, care, la cursul de 3.600 lei, conduce la un indicator PER de 20,7. Joi, actiunile SNP s-au tranzactionat si la cursul de 4.200 lei, cu peste 30% mai ridicat decat cotatia din 12 mai (3.180 lei), momentul de inceput al acestui trend ascendent. Pentru perioada imediat urmatoare, in conditiile in care lichiditatea tranzactiilor va fi in scadere, este de asteptat ca pretul sa testeze nivelul suport de la 3.700 3.720 lei/actiune. Aparitia insa a noi investitori institutionali in piata va duce cursul spre 4.500 lei/actiune. Numai operatiunea de splitare a valorii nominale a unei actiuni Comelf Bistrita, de la 58.000 lei/actiune la 5.800 lei/actiune, a determinat o crestere a capitalizarii bursiere cu peste 30%.

Pretul de referinta anterior splitarii a fost de 102.000 lei/actiune, echivalentul unui pret de piata dupa splitare de 10.200 lei/actiune. Societatea a fost reluata la tranzactionare incepand din 7 iunie, bursa decizand sa ridice, pentru aceasta sedinta, limita de variatie de +/-15%, pentru a permite formarea libera a pretului de tranzactionare. Prima tranzactie insa s-a realizat pe 9 iunie, la pretul de 12.500 lei/actiune, corespunzator unui pret vechi de 125.000 lei/actiune. Vineri, s-au realizat tranzactii si la cursul de 13.900 lei/actiune, care asigura investitorilor un randament de 58% numai in acest an. Actiunile emise de SIF-uri au evoluat pe trend ascendent, cea mai buna sedinta fiind la finalul saptamanii.

Actiunile SIF Moldova si Oltenia sunt in continuare preferate de catre investitori, acestea inregistrand si cele mai bune aprecieri saptamanale, de peste 4%. Consolidarea ordinelor de cumparare pentru actiunile emise de SIF-uri poate determina in continuare cresteri usoare ale cotatiilor. Pe 15 iunie, incepe oferta publica initiala de vanzare de actiuni Flamingo, prin care sunt oferite spre subscriere un numar de 17 milioane actiuni la preturi intre 18.000 si 24.000 lei pe actiune. In urma majorarii capitalului social si avand in vedere profitul pe 2004, profitul net pe actiune se situeaza la 1.750 lei, ceea ce conduce la un PER intre 10,2 si 13,7 (in functie de pretul final al ofertei). Valoarea contabila a unei actiuni este de 4.361 lei, fapt care determina un raport pret/valoare contabila in intervalul 4,15,5. In aceste conditii, actiunile pot fi incluse in portofoliul investitorilor, un alt element care le recomanda fiind sectorul in care-si desfasoara activitatea emitentul.

TOPUL CELOR MAI VANDUTE ACTIUNI

Achizitia actiunilor SNP direct din oferta vanzatorilor a determinat o crestere accentuata a pretului, de la un minim de 3.580 lei/actiune in sedinta de luni pana la 4.200 lei/ actiune in sedinta de marti. In trei din cele cinci sedinte, au fost raportate tranzactii pe piata deal cu actiuni SNP in valoare totala de peste 28,6 miliarde lei.
Variatie saptamanala 8,72%
Nr. actiuni tranz. 31 mil.
Pret minim 3.580
Pret maxim 4.200
*) prognoza 1 iulie 2005

TOPUL CELOR MAI BUNE EVOLUTII DE PRET

Dupa scaderea puternica a cursului de tranzactionare pentru actiunile Siretul Pascani, ca urmare a rezultatelor financiare sub asteptari, in aceasta saptamana titlurile au castigat peste 13%, cotatia. In primul trimestru, compania a raportat o pierdere de 2,9 miliarde lei fata de un profit de 5 miliarde lei in perioada similara din 2004.
Variatie saptamanala 13,41%
Nr. actiuni tranz. 3 mil.
Pret minim 780
Pret maxim 935
*) prognoza 1 iulie 2005

TOPUL CELOR MAI SLABE EVOLUTII DE PRET

Dupa evolutia relativ stabila a pretului de tranzactionare de la jumatatea lunii mai, actiunile Sinteza au deschis sedinta de vineri cu gap (pretul de deschidere este superior pretului de inchidere din sedinta anterioara). In sedinta de joi, s-au efectuat tranzactii si la pretul de 2.500 lei/actiune.
Variatie saptamanala -7,08%
Nr. actiuni tranz. 260.000
Pret minim 2.230
Pret maxim 2.500
*) prognoza 1 iulie 2005



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri