Luni 06.06.2005, a fost oaia neagra a celei de-a doua saptamani a lunii iunie, inregistrandu-se scaderi atat de preturi cat si de volum.
Desi scaderea lichiditatii s-a pastrat, am putut asista la o crestere a preturilor la majoritatea societatilor pe care s-a jucat, exceptie facand titlurile DETLV, unde si preturile si volumele au avut mici oscilatii, teminand, totusi, saptamana in pretul de 7370 ROL la scadenta de iunie si 8050 ROL la scadenta de septembrie (de la 7300 ROL, respectiv 7980 ROL, la sfarsitul primei saptamani a lunii).

Petrom, actorul principal

Actorul principal pe piata derivatelor a fost DESNP (Petrom), pe care s-au tranzactionat 1499 de contracte din cele 3825 efectuate in toata saptamana, inregistrand un randament de 39%.

Raportat la saptamana trecuta cresterea pretului este de 302 ROL (iunie) – 370 (septembrie) ROL, atingand pretul de 3952 ROL la scadenta de iunie, respectiv 4150 ROL la cea de septembrie.

Cresterea lichiditatii si a preturilor in domeniul petrolier ar putea fi datorata liberalizarii preturilor si aprecierii leului fata de EURO din ultima perioada, plus zvonurile extinderii Petrom si pe piata externa, in Turcia si Kazakhstan.

SIF2, pe locul doi

Pe locul doi ca numar de contracte in topul primelor societati tranzactionate s-a aflat DESIF2, avand un randament de 14,82 %, in lupta stransa cu titlurile DERRC, cu un randament de 13,75%.

Cresterea a fost mai mare in cazul SIF-urilor, de la 10560 ROL la 10910 ROL, la sfarsitul acestei saptamani, pentru scadenta de iunie si de la 11400 ROL la 11800, la scadenta din septembrie.

Ascensiunea in cazul derivatelor de RRC a fost una destul de mica, dar volabilitatea a fost buna, oferind posibilitati de intra-day-uri.

Nu lipsesc de la tranzactionare nici contractele DESIF5 sau DETLV, acestea avand evolutii putin mai sterse, cu randamente de 7,45 % respectiv 8,1 %, EURO/USD cu un randament de 6,8% raportat la numarul total de contracte tranzactionate.

S-au mai facut operatiuni si pe societatile DECMP, DEIMP, DERBR si DEBCC, dar volumele tranzactionate au fost nesemnificative.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri