In timp ce in luna aprilie doar in Slovacia indicele general al pietei de capital a inregistrat o variatie pozitiva, luna trecuta, pe patru din Bursele din Europa Centrala si de Est indicii bursieri au inregistrat evolutii pozitive, se arata intr-un raport al Societatii de Servicii de Investitii Financiare Prime Transaction privind evolutia Burselor din regiune.

Cea mai mare crestere a inregistrat-o de data aceasta Bursa din Ungaria, care a ocupat locul fruntas pentru prima data in ultimul an. In ceea ce priveste Bursa din Slovacia, cu cea mai buna evolutie in luna aprilie, aceasta a ocupat in mai ultimul loc ca nivel al performantei. Referitor la lichiditate, s-a observat, si de data aceasta, o discrepanta in evolutia pietelor din regiune. Cresteri au avut loc doar in Polonia, Bulgaria si pe Bursa Rasdaq din Romania, in doua din aceste cazuri cresterile fiind influentate de sedintele in care au fost efectuate transferuri mari, doar in Polonia volumul mai mare de tranzactionare a fost cauzat de o crestere a interesului investitorilor. In celelalte piete din regiune, scaderile volumelor au fost destul de mari, de la 12 la suta la Bursa de Valori Bucuresti pana la 35 la suta in Cehia, cu toate ca si in luna precedenta pietele au fost marcate de o micsorare a lichiditatii. Bursa din Budapesta a avut, luna trecuta, cea mai mare crestere la nivelul indicelui general al pietei dintre toate Bursele din Europa Centrala si de Est. Astfel, aprecierea indicelui BUX a fost de 3,24 la suta, iar, comparativ cu ultima sedinta de tranzactionare a anului trecut, aprecierea indicelui a fost de 14,69 la suta, aceasta ultima evolutie pozitionand Bursa din Budapesta pe locul trei in regiune.

Bursa din Varsovia a inregistrat o evolutie pozitiva atat la nivelul indicelui pietei, cat si la nivelul lichiditatii. Dupa doua luni de scaderi, indicele WIG20 s-a apreciat cu 3,13 la suta, aceasta crestere conferindu-i Bursei din Polonia pozitionarea pe locul secund in topul aprecierilor din regiune. Cea mai mare valoare a lichiditatii bursiere s-a inregistrat in Cehia, ridicandu-se la 3,28 miliarde de dolari, insa, paradoxal, lichiditatea este mai mica cu 34 la suta fata de luna precedenta, aceasta fiind cea mai slaba evolutie din regiune.

Lichiditatea BVB a fost, luna trecuta, cat 29 la suta din cea a Bursei bulgare

Ca marime a rulajului lunar, Bursa de Valori Bucuresti face nota discordanta in clasamentul privind evolutia Burselor din Europa Centrala si de Est. Daca in Cehia, lichiditatea totala s-a cifrat la 3,28 miliarde de dolari, in Polonia, la 2,86 miliarde de dolari, in Ungaria, la 1,48 miliarde de dolari, si chiar si in Bulgaria, la 412 milioane de dolari, in Romania, aceasta a atins 123 milioane de dolari, reprezentand doar 3,7 la suta din rulajul Cehiei si 29 la suta din cel al Bulgariei. Pentru piata de capital din Romania, luna mai a fost a treia luna de scaderi ale cotatiilor, de data aceasta, deprecierile fiind mai mici decat cele survenite in precedentele doua luni. La BVB, chiar daca scaderea indicelui BET-C a fost de 1,7 la suta, voltilitatea pe parcursul lunii a fost mult mai mare.

Diferenta dintre valoarea minima si cea maxima a indicelui BET a fost de 12,63 la suta, valoare mult mai mare decat in cazul celorlalte Burse din regiune.
Pe parcursul lunii, s-au observat doua tendinte clare, in prima si in a treia saptamana, Bursa din Bucuresti inregistrand cresteri, in timp ce in cea de-a doua si ultima saptamana au intervenit scaderi ale cotatiilor.
Din punct de vedere al lichiditatii s-a remarcat, pentru a treia luna consecutiv, o scadere a rulajului lunar realizat, in luna mai, aceasta fiind de peste 12 la suta.

Tot in aceasta luna, s-a observat modificarea interesului investitorilor catre segmentul SIF in detrimentul sectorului bancar si a sectorului petrolier, cel mai tranzactionat emitent fiind SIF Banat-Crisana, cu 27,9 la suta din rulajul total, iar la nivelul tuturor SIF-urilor, rulajul realizat s-a apropiat de 60 la suta din volumul total, in crestere de la pragul de 43 la suta atins in luna aprilie.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri