Anul trecut bancherii anuntau ca viitorul pietei bancare romanesti va depinde de fuziunile sau achizitiile care vor avea loc in 2005. Unele voci apreciau ca, in scurt timp, patru-cinci banci vor controla aproape 80% din piata, iar privatizarea CEC si BCR va aduce schimbari semnificative in peisajul bancar.
Odata cu intrarea in Uniunea Europeana, pe piata nu va mai fi loc pentru bancile mici, in contextul in care este nevoie de institutii puternice, pregatite sa faca fata concurentei. Aceste schimbari vor veni si pe fondul fuziunilor ce vor avea loc la nivelul marilor jucatori de pe piata europeana. Bancile-mama se vor uni, iar unele nume de pe piata autohtona vor disparea.

Divizia A bancara

Din 2001, podiumul bancilor a ramas neschimbat, BCR fiind in continuare lider detasat, cu o cota de piata de 26,1%, desi a pierdut peste 3 puncte procentuale (29,3% in 2003). Activele bancii au totalizat, la sfarsitul lui 2004, 235.503 miliarde lei (aproximativ sase miliarde euro). Locul al doilea este ocupat de BRD-Groupe Socit Gnrale, cu active de 116.422 miliarde lei (aproape trei miliarde euro), mai mari cu 43,4% fata de 2003 si o cota de piata de 13%. Raiffeisen este singura banca din cele trei ocupante ale podiumului care a inregistrat o crestere a cotei de piata, ajungand in prezent la 9,2%. Austriecii au consemnat, de asemenea, cea mai mare crestere, cu o dublare a activelor pana la 83.000 de miliarde lei.

Cea mai spectaculoasa ascensiune a avut-o insa HVB, care, dupa o urcare de pe locul noua pe locul sapte in 2004, s-a pozitionat, in urma fuziunii cu Banca Tiriac, direct pe locul patru, cu active totale n valoare de 2.080 milioane euro si o cota de piata cumulata de 7,5%.

In asteptarea privatizarii, CEC nu a avut un an prea bun si coboara pe locul cinci, cu o cota de piata de 5,9% din piata, in scadere cu un punct procentual fata de 2004.
Olandezii de la ING si ABN au facut in 2004 schimb de locuri, ING urcand pe locul sase, cu o cota de piata de 5,62% (fata de 4,26% in 2003), in timp ce ABN a coborat la o cota de 4,97%, de la 5,1%.
A opta pozitie pe piata este ocupata de Bancpost cu o cota de 4,6%, urmata de Alpha Bank (3,18%), iar pe ultimul loc se situeaza Banca Transilvania, care detine in prezent 3% din piata, cu active de 26.033 miliarde lei.

Schimbari la varf

Peisajul bancar romanesc nu va ramane insa mult timp acelasi. Atat BCR, cea mai mare banca romaneasca, cat si CEC sunt scoase la vanzare, privatizarea lor urmand sa produca schimbari majore.
Dupa fuziunea cu Banca Tiriac, HVB Bank ameninta podiumul, anuntand deja intentia de a participa la ambele procese de privatizare. In cazul in care pierd lupta in procesul de privatizare a BCR, austriecii raman cu varianta preluarii CEC, varianta care i-ar duce pe locul doi, in conditiile in care o cota de piata cumulata de 13,4% o depaseste chiar si pe cea a BRD. Singura conditie pentru ocuparea primului loc este insa achizitia BCR, care ar duce activele HVB la peste o treime din totalul activelor bancare romanesti.
Schemele de joc nu se opresc insa aici. Raiffeisen participa de asemenea la privatizarea CEC, iar castigarea bataliei in fata rivalilor de la Erste Bank ii poate duce pe locul doi, cu o cota de 15,1%, lasandu-i pe conationalii de la HVB in afara podiumului.
Grupul Italian Unicredito se afla de asemenea pe ambele liste de pretendenti, insa e posibil ca, dupa efortul financiar facut in preluarea HVB, atentia sa fie indreptata catre incorporarea filialei din Romania.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri