Moneda nationala s-a apreciat usor spre finalul zilei, pana la cotatii peste 3,65 lei/euro, cu aproape un ban mai joase decat cele din seara precedenta, pe fondul datelor defavorabile despre zona euro, care au determinat intarirea dolarului, dar si a valutelor emergente precum leul, sustin dealerii.
"Leul si-a mai revenit in ultima parte a sedintei de miercuri pe fondul datelor negative despre economia zonei euro, care au dus la intarirea dolarului, pana sub nivelul de 1,54 dolari/euro, dar si a altor valute, printre care si cea romaneasca", a declarat dealerul Bancii Comerciale Carpatica (BCC), Florin Constantinescu, citat de NewsIn.

Leul a deschis sedinta de miercuri la cotatii peste 3,65 lei/euro, pentru ca apoi sa piarda treptat teren, pana la 3,6665 lei/euro dupa primele ore de tranzactionare. Ulterior, cursul de schimb a reinceput sa oscileze, iar in ultima parte a sedintei s-a apreciat usor. La ora 17:00, bancile cumparau un euro cu 3,6532 lei si il vindeau cu 3,6573 lei.

Cursul de referinta afisat miercuri de banca centrala indica o depreciere a leului cu 0,3% fata de moneda unica europeana, pana la 3,6615 lei/euro, respectiv o depreciere cu 0,6% in fata monedei americane, pana la 2,3670 lei/dolar, de la 2,3523 lei/dolar, cat era marti.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a apreciat de la 1,5538 la 1,5383 dolari/euro, iar la 17:00 ora Romaniei, euro era cotat la 1,5390 dolari.

Printre factorii care au determinat deprecierea euro se numara statisticile privind vanzarile de retail din zona euro, cu mult sub asteptari, comenzile industriale in scadere din Germania si comentariile unor oficiali ai Federal Reserve, care au spus ca dobanzile din Statele Unite ar trebui majorate din timp, deoarece banca centrala americana este puternic ingrijorata in privinta inflatiei, potrivit Reuters.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de miercuri, un nivel al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,93% pe an, in crestere fata de cel de 9,73% pe an din sedinta precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a crescut usor la 10,43% pe an, de la 10,23% pe an, cat era marti.

Dobanzile overnight variaza intre 10 si 11% pe an, incadrand noua dobanda cheie, de 9,75%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri