Moneda nationala si-a mentinut in fata euro avantajul castigat dupa pranz, cand s-a apreciat abrupt, cu un ban si jumatate, pana la 3,64 lei/euro, pe fondul semnalelor optimiste despre economia SUA si datelor despre deficitul comercial al zonei euro, potrivit dealerilor.
Fata de cotatia de inchidere de joi seara, de 3,66 lei/euro, leul pastreaza un avantaj de aproximativ doi bani.

"Leul s-a apreciat, in ton cu alte valute din regiune, pe fondul datelor pozitive despre segmentul constructiilor in Statele Unite si asteptarilor ca Federal Reserve ar putea urca dobanda de referinta, ceea ce ar semnala o imbunatatire a situatiei economiei americane. Pe de alta parte, avem si date defavorabile din SUA, despre increderea consumatorilor", a declarat analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, citat de NewsIn.

Dupa ora 13:00, leul s-a apreciat brusc, ajungand, intr-o jumatate de ora, de la 3,6550 la 3,64 lei/euro. Moneda nationala s-a mentinut la acest nivelul pentru restul sedintei, iar la 17:20, bancile cumparau un euro cu 3,6422 lei si il vindeau cu 3,6463 lei.

Aprecierea a fost determinata de vestea ca balanta comerciala a zonei euro a trecut de la surplus in februarie la deficit in martie, deoarece valoarea exporturilor s-a diminuat, iar importurile au crescut pe fondul intaririi euro si scumpirii petrolului.

Banca centrala a afisat astazi un curs de referinta de 3,6573 lei/euro, cu 0,19% sub cel din ziua precedenta. Fata de moneda americana, cursul de referinta de vineri arata o apreciere usoara (cu 0,15%) a leului, pana la 2,3615 lei/dolar, de la 2,3650 lei/dolar, cat era joi.

Pe pietele internationale, moneda americana a pierdut, in ultimele ore, terenul castigat anterior si s-a depreciat de la 1,5458 dolari/euro, la ora 14:00, pana la 1,5527 dolari/euro, la ora 17:20, din cauza sondajelor publicate in SUA, care indica, pentru luna mai, cel mai scazut nivel al increderii consumatorilor in economie din ultimii 28 de ani.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de vineri, un nivel mediu al dobanzilor la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,60% pe an, nesemnificativ sub cel de 9,62% pe an din sedinta precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut usor la 10,10% pe an, de la 10,12% pe an, cat era joi.

Dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight continua sa incadreze dobanda de politica monetara, de 9,75% pe an, la 9,70% - 10% pe an, pe fondul echilibrului din piata monetara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri