Vazand ca liberalizarea contului de capital n-a avut efectul scontat asupra pietei de capital, reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au devenit mai realisti. \"Nu trebuie sa ne asteptam ca integrarea Romaniei in Uniunea Europeana va face minuni la Bursa\", declara directorul general al BVB, Stere Farmache. El admite ca semnarea Tratatului de aderare, in aceasta primavara, a influentat piata de capital autohtona, insa considera ca acest fapt constituie doar o garantie suplimentara a dezvoltarii viitoare a Bursei.
Factorii fundamentali de care depinde cresterea acestei piete, enumerati de Farmache, sunt performantele macro-economice, rezultatele financiare ale companiilor listate la cota bursei, precum si volumul afacerilor zilnice realizat in piata, altfel spus valoarea tranzactiilor efectuate.

Sporirea ofertei de titluri este esentiala, mai spune reprezentantul BVB, aspect fara de care Bursa nu-si va atinge obiectivul de a ajunge cea mai mare piata de capital din zona. In prezent, BVB se situeaza pe locul patru intr-un clasament al Burselor Central-Europene. Decalajul intre bursa romaneasca si pietele vecine este reflectat de valoarea totala a tranzactiilor.

In timp ce "BVB obtine o medie a tranzactiilor de opt milioane de euro, alte burse inregistreaza 40-50 milioane de euro", precizeaza Stere Farmache. El este increzator in potentialul tarii noastre si spera ca in scurt timp sa devansam bursa slovena. "Daca si alte companii s-ar lista pe piata de capital, s-ar imbunatatii valoarea capitalizarii bursiere si cea a afacerii zilnice", adauga oficialul BVB, precizand ca "indicatorii economici, precum inflatia, par sa fie in favoarea pietei".

Companiile noi pe care mizeaza Bursa sunt cele de utilitati, Transelectrica, a carei listare ar putea avea loc la sfarsitul acestui an inceputul lui 2006, cele de gaze, dar si pe societatile care vor alcatui Fondul Proprietatea.

Romtelecom, CEC, Posta Romana sunt companii care ar ajuta la atingerea obiectivului BVB, daca vor fi privatizate prin intermediul pietei de capital, afirma Stere Farmache.

De altfel, ar fi pentru prima data in istoria bursei romanesti cand societati de stat se privatizeaza folosind aceasta piata. O data cu listarea companiei de IT Flamingo, se spera ca si alte firme sa urmeze exemplul si sa atraga resurse pentru proiecte proprii in acest fel. Bursa are in vederea si diversificarea instrumentelor financiare pentru a face mai atractiva piata, mai ales in perspectiva aparitiei legii fondurilor private de pensii, institutii ce se vor putea orienta catre piata de capital.

"Nu trebuie sa ne asteptam ca integrarea Romaniei in UE va face minuni la Bursa", Stere Farmache, directorul general al BVB.


O recunoastere a faptului ca BVB a facut pasi inainte o constituie prezenta la Bucuresti a secretarului general al Federatiei Euro-Asiatica a Burselor de Valori (FEAS), Aril Seren, unde bursa de la Bucuresti este membra, alaturi de alte 27 de piete.

Scopul vizitei lui Seren, care este, totodata, si prim-vicepresedintele Bursei de Valori de la Istanbul, este sustinerea seminarului cu tema "Implementarea unei bune Guvernante Corporative - provocare comuna pentru membrii FEAS", ce are loc astazi. Aril Seren a venit insotit de reprezentantii Bursei de Valori din Cairo si Alexandria, Khaled Abd El Rahman, sef departament operatiuni, si Mohamed Abd El Hamied, sef departament inscriere la cota.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri