Romanii care vor sa-si deschida conturi curente sau depozite la banci din afara tarii vor trebui sa se prezinte personal la o unitate a respectivei banci, ne-a declarat consultantul financiar Bogdan Baltazar. Respectiva banca va cere o serie de acte de identitate a clientului, ca de exemplu pasaport, dar nu numai. De asemenea, angajatii bancii pot cere o recomandare de la angajator sau o serie de informatii, cum ar fi o estimare a valorii veniturilor ce vor fi obtinute de potentialul client roman in perioada urmatoare.

In acelasi timp, transferurile de sume importante sunt atent monitorizate si verificate de bancile straine. Consultantul financiar sustine ca bancherii straini cer informatii in cazul tranzactiilor de peste 10.000 de euro. "Daca transferi tot in contul tau, ei dau un telefon sau transmit un SWIFT pentru a vedea de unde ai banii", explica Baltazar.

Bancile noastre nu dau informatii

Ofiterii de credite ai bancilor autohtone nu ne-au putut da ieri informatii clare despre perioada de timp in care sunt transferati banii dintr-un cont curent deschis la o banca din Romania intr-un cont curent dintr-o banca dintr-o alta tara. Raspunsul generic al acestora a fost doua-trei zile lucratoare, in functie de tara si de institutia bancara. "Nu am un tabel cu cat dureaza efectuarea transferului in alte tari", ne-a spus teleconsilierul unei banci.

Comisioane substantiale

Institutiile bancare autohtone practica comisioane substantiale la transferurile in afara tarii.

De exemplu, Piraeus Bank percepe un comision de 0,2% din suma transferata dintr-un cont curent deshis la aceasta banca la o banca din afara tarii (dar aceasta suma nu poate fi mai mica de 30 dolari) si taxa de SWIFT de 20 dolari. In cazul in care clientul doreste ca suma respectiva sa ajunga in aceeasi zi in contul din banca din afara tarii sau in ziua urmatoare, banca percepe un comision dublu. BRD-GSG practica comisioane mai mici de 0,15% din sumele transferate dintr-un cont in valuta, taxa minima fiind de numai 5 euro.

In prezent, romanii isi pot deschide conturi la bancile din afara tarii numai cu aprobarea Bancii Nationale a Romaniei. Cei care lucreaza in strainatate nu au nevoie de aprobarea BNR pentru a deschide un cont la o institutie de credit din tara in care sunt rezidenti. Pe de alta parte, surse bancare ne-au declarat ca pana acum, in pofida interdictiilor in vigoare, multe persoane au transferat sume de bani importante in institutii de credit din paradisuri fiscale, fara a cere aprobarea Bancii Nationale, asa cum prevad regulamentele in vigoare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri