Tranzactie refuzata. Ne cerem scuze: bancomatul nu mai are bancnote, sau Tranzactie refuzata. Suma solicitata este prea mare pentru a fi livrata, specificau ieri chitantele unor bancomate (ATM-uri) din centrul Capitalei. Bancile nu par a fi pregatite sa faca fata socului denominarii. Multi clienti ai bancilor au declarat pentru Averea ca se pregatesc pentru denominare prin retragerea unor sume mai mari de bani ca de obicei.
Bancile au avut de furca ieri cu clientii: majoritatea au venit sa retraga sume mai mari decat de obicei, incercand sa se pregateasca pentru zilele cand bancile nu vor lucra. Unele banci inchid portile chiar de maine, si vor deschide luni, 4 iulie.

Joi si vineri au fost declarate de catre Banca Nationala zile in care nu se lucreaza cu publicul, ne spune o casiera a sucursalei Finansbank de pe Bulevardul Magheru. Programul

Finansbank afisat in sucursala arata ca numai doua sucursale vor functiona in perioada 29 - 30 iunie, instructiunile de plata in lei vechi respectand un orar diferit in functie de locul si tipul platii efectuate. Astfel, de exemplu, pentru data de 29 iunie, sumele depuse pana la ora 13.30 vor fi si depuse si exprimate in lei vechi, iar dupa aceasta ora, desi depuse in lei vechi, vor aparea pe hartie ca depuse in lei noi si vor fi decontate in lei noi, numai pe data de 4 iulie. Exprimarea afisajului este neclara, insa casiera ne da explicatiile necesare. Sumele vor fi decontate in ziua respectiva numai daca sunt depuse la aceste ore. Tot ce depaseste orele mentionate va fi decontat pe data de 4 iulie, indiferent de ziua depunerii banilor, spune casiera.

Nu am neclaritati viza-vi de leul nou. Am inteles cum e cu leul greu si trebuie sa ne conformam schimbarii, spune un utilizator al ATM-ului Bancii Transilvania de pe Bulevardul Magheru. Exista insa si probleme. Sunt studenta si bursa imi intra pe card saptamana aceasta. Va trebui sa astept - am inteles- pana pe 5 iulie ca sa-mi retrag banii. M-am obisnuit, insa, ca nimic sa nu mearga, ne-a declarat Oana R., dupa ce a efectuat o retragere de la un bancomat situat pe strada Academiei.

Bancomatele noastre vor functiona nonstop- cred ca sunt singurele din Bucuresti, insa aparate multimat prin care se fac platile facturilor catre utilitati vor inregistra aceste plati, indiferent de data efectuarii platii, pentru data de 4 iulie, si vor fi oprite intre orele 23 si 7 in seara de 30 iunie - 1 iulie, spune Bogdan B., reprezentant al unei sucursale ING Bank Selfbank de pe Calea Victoriei.

Bancomatul va primi pe o perioada nespecificata doar lei vechi, si abia dupa ce va fi asigurat necesarul de lei noi va oferi astfel de bancnote. Asta, am inteles, pentru ca BNR are un comision de 0,5% pentru sumele in lei noi (RON) pe care bancile vor sa le retraga, spune el, sugerand ca e mai necostisitor ca banca sa astepte ca bancomatele sa fie umplute de clienti cu lei noi.

Comisioanele noastre, insa, nu se vor schimba: vor ramane la 0,2% la retragere din reteaua noastra de bancomate, spune Bogdan B. La bancomatul ING asteapta doua persoane - este cea mai mare coada observata la orele pranzului.

La sediul BRD de pe Calea Victoriei este la fel de liniste ca si la Finansbank, Transilvania si ING. Este mijlocul zilei, iar bancile nu prea au clienti.

Aglomeratia va incepe pe seara, dupa ce lumea termina programul de serviciu. Nu am nici o nelamurire cu privire la leul nou. Am asigurat insa fluxul de capital necesar firmei de azi, stiind ca de pe 29 iunie si pana pe 4 iulie majoritatea bancilor vor fi inchise, spune Alexandu M, director financiar al unei firme-client BRD. Si Western Union va fi inchis temporar: ultimele tranzactii vor putea fi efectuate pe data de 29 iunie pana la ora 16.30, urmand ca de pe 30 iunie pana pe 3 iulie agentia sa fie inchisa, spune o angajata a sucursalei Western Union din Piata Universitatii. Vom putea, insa, plati cu card? Angajatii Complexului Casa Capsa evita sa dea un raspuns direct, apoi ne spun ca banii vor fi incasati si apoi decontati mai tarziu (pe 4 iulie). Cine va beneficia, insa, de inchiderea bancilor? Ioana P., angajata a unei case de schimb valutar din strada Ion Campineanu, sustine ca firma nu va intrerupe nici un pic activitatea, atata vreme cat casa de schimb va fi alimentata cu lei. Bancile si bancomatele nu vor functiona, si oamenii vor veni la noi ca sa schimbe valuta. In general, cei mai multi schimba valuta in lei. Vom functiona in paralel cu cele doua tipuri de lei, spune ea, mentionand ca nu a primit deocamdata un program de gestiune in lei noi. Nici la firma de fast-food Snack Attack nu au fost primite case de marcat cu noua denominare, si nu a fost facut training cu personalul. Nu mi se pare deloc greu, insa, de operat cu lei noi, spune o vanzatoare de la Snack Attack. Magazinele Angst au si case de marcat, au facut si pregatire pentru trecerea la RON, spune o vanzatoare.

Andrei Butca, inspector de asigurari al sucursalei Allianz Tiriac din Piata Universitatii, spune ca firma va putea incasa banii pentru asigurari in regim normal. Singura problema va fi timpul petrecut cu fiecare client: Va trebui sa functionam mai incet, dar sa fim siguri ca nu facem greseli, spune Butca.

In fine, companiile aeriene straine nu vor fi in nici un fel afectate de noul leu: Operam numai in valuta si nu suntem afectati in nici un fel, ne spune o angajata a agentiei liniei aeriene Malev de pe Bulevardul Elisabeta.

Doar 0,1-0,2% din ATM-uri vor distribui lei noi

Numai 0,1 - 0,2% dintre ATM-urile (bancomatele) existente in Romania vor distribui bancnote denominate, incepand cu 1 iulie, a apreciat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea.

Acest procentaj va creste gradual iar spre sfarsitul anului, probabil, toate ATM-urile din Romania vor distribui bancnote noi, a spus presedintele ARB. Bancnotele vechi circula in continuare. In noaptea de 30 iunie - 1 iulie vor fi foarte putine ATM-uri care vor distribui numerar nou, bancnote noi. Programele anuntate de banci privind convertirea sau migrarea de la bancnote vechi la bancnote noi sunt foarte, foarte lungi. Sunt banci care si-au propus foarte optimist sa transforme o suta de ATM -uri pe luna, a precizat Ghetea.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri