Moneda nationala s-a depreciat cu 3 bani fata de inchiderea de vineri, pana la 3,68 lei/euro, invers fata de alte valute din regiune, care si-au revenit dupa deprecierea de dimineata, deoarece la aversiunea crescuta a investitorilor s-au adaugat datele despre deficitul comercial. Aceasta a fost cea mai mare scadere din ultimele sase saptamani.
"Toate valutele din regiune dadeau semne de depreciere de dimineata, dupa care si-au revenit. Leul s-a mentinut la niveluri scazute fata de euro si din cauza deficitului comercial", a declarat dealerul sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle, citat de NewsIn.

"In plus, leul este perceput ca o moneda mai sensibila decat altele din zona la scaderea increderii investitorilor straini", a adaugat el.

In primele patru luni ale acestui an, ritmul de crestere a exporturilor l-a depasit pe cel al importurilor, continuand tendinta inceputa in decembrie 2007, insa deficitul comercial a crescut cu 14,4%, la 6,9 miliarde euro, arata datele publicate luni de Statistica.

Leul s-a depreciat in prima parte a zilei de la 3,6635 la 3,6950 lei/euro, iar dupa ora 10 a inceput sa recupereze terenul pierdut, cursul stabilizandu-se in apropierea nivelului de 3,68 lei/euro. La 17:05, bancile cumparau un euro cu 3,6787 lei si il vindeau cu 3,6828 lei.

Banca centrala a afisat un curs de referinta de 3,6810 lei/euro, care arata o depreciere a leului cu aproape 4 bani (1,06%) fata de nivelul de vineri, de 3,6422 lei/euro. Leul nu a mai atins acest nivel de pe 9 mai, cand BNR a afisat un curs de 3,6952 lei/euro.

Fata de dolar, cusul de referinta afisat de BNR arata o apreciere cu aproape un ban a leului (cu 0,26%), pana la 2,3302 lei/dolar, de la 2,3364 lei/dolar, cat era vineri.

Pe pietele internationale, euro s-a apreciat constant fata de dolar in prima parte a zilei, de la 1,5766 la 1,5845 dolari, ajungand la nivelul maxim al ultimelor sase saptamani fata de moneda americana, in conditiile in care piata anticipeaza o crestere a dobanzii cheie in zona euro in iulie, potrivit declaratiilor facute de presedintele Bancii
Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet.

Dupa ora 10:45, ora Romaniei, dolarul a inceput sa-si revina treptat, iar la ora 17:05, euro era cotat cu 1,5685 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,73% pe an, usor mai ridicat decat cel de 9,71% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a crescut la 10,23% pe an, de la 10,21% pe an, cat era vineri.

BNR a atras de la doua banci, 450 milioane lei (aproape 122,2 milioane euro) in depozite cu scadenta pe 16 iunie, la o dobanda de 9,75% pe an, egala celei de politica monetara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri