Clientii si-au modificat, in ultimii ani, criteriile de alegere a institutiei de credit cu care lucreaza, principala conditie fiind in prezent o dobanda atractiva in locul unei banci cu un mare grad de siguranta, se arata intr-un studiu INSOMAR, citat de Mediafax. In urma cu patru ani, peste 90% din populatie nota ca prim criteriu de selectie siguranta pe care o poate oferi o banca, nivelul dobanzii fiind pe locul al doilea in luarea deciziei. La inceputul anului, criteriile s-au inversat, iar dobanda oferita reprezinta cel mai utilizat mod de alegere. Siguranta oferita de banca reprezinta inca, pentru multi, o conditie in momentul selectiei, iar pe locul al treilea se situeaza renumele bancii.

Din punctul de vedere al notorietatii, BCR conduce detasat, fiind nominalizata ca o marca recunoscuta de aproape 90% din cei intervievati. Pe locul secund se situeaza BRD, cu 76%, urmata de Bancpost - 63%, Raiffeisen Bank - 57%, Banca Ion Tiriac - 51%, CEC - 40% si Banca Transilvania - 36%. BCR se pastreaza in fruntea preferintelor si in ceea ce priveste topurile celor mai sigure banci si al celor mai avantajoase produse si servicii. In fapt, cele doua clasamente pastreaza, cu unele mici exceptii, ierarhia notorietatii. Studiul mai arata ca elementele care inspira siguranta in sistemul bancar sunt neimplicarea bancii si a conducerii in scandaluri publice, credibilitatea actionarilor si prezentarea favorabila in presa. Ratingul agentiilor de specialitate apare ca al patrulea criteriu pentru stabilirea sigurantei unei banci.


Romanii prefera creditele in lei

In ceea ce priveste potentialul instrumentelor bancare, in mediul urban, sondajul INSOMAR releva ca 41,7% din cei chestionati doresc sa apeleze la un credit in lei, iar 35,8% din acestia afirma ca ar alege sa constituie un fond curent in moneda nationala, pondere superioara celor care vor sa isi deschida un depozit in lei - 20,3%. Doar 16,7% din repondenti prefera creditele in valuta, iar 15,5% si-ar dori un card de credit in lei. La nivelul economisirii, aproape 45% din populatie opteaza pentru depozite la banci si 15% pentru carnete de CEC. Valuta a pierdut mult din popularitate si reprezinta un instrument de plasament doar pentru 8% din repondentii studiului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri