Analistii mizeaza pe o majorare cu 0,25 puncte procentuale a dobanzii de politica monetara in sedinta de joi a boardului BNR, de la nivelul actual de 9,75%, in conditiile in care multi dintre ei estimeaza o inflatie peste 9% in iulie, alimentata de scumpiri la gaze si electricitate.
Astfel, principalele argumente pentru urcarea dobanzii cheie la 10% pe 26 iunie sunt cresterea economica puternica din primul trimestru, de 8,2%, alimentata de un exces de cerere peste nivelul estimat de banca centrala, majorarea preturilor administrate - la gaze, electricitate, dar si tutun - precum si avansul salariilor peste productivitatea muncii, sunt de parere economistii citati de NewsIn.

Pe de alta parte, o eventuala urcare a dobanzii cheie ar avea in primul rand rol de semnal, pentru ancorarea anticipatiilor inflationiste, in conditiile in care efectul masurii s-ar vedea in piata dupa cateva trimestre, cand atat BNR, cat si analistii se asteapta ca inflatia sa revina pe o panta descendenta, mai subliniaza unii analisti.

Ionut Dumitru, Raiffeisen Bank : Cresterea preturilor administrate poate duce inflatia la 9,5% in iulie

Economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, considera, astfel, ca BNR va urca dobanda cheie la 10% - in conditiile in care perspectivele inflationiste s-au deteriorat in ultimele saptamani - si anticipeaza aparitia unui varf al inflatiei anuale in iulie, de 9,5%.

"O majorare a pretului gazelor cu 10% s-ar reflecta intr-un plus de 0,5 puncte procentuale al inflatiei lunare in iulie. O scumpire cu 5% a electricitatii ar aduce inca 0,3-0,4%, iar daca luam in calcul si o majorare a accizelor cu 10%, ajungem deja la 1% inflatie lunara in iulie, numai din cresterea preturilor administrate", a declarat Dumitru, citat de
NewsIn.

El mai avertizeaza ca deficitul bugetar incepe sa constituie un motiv de ingrijorare, daca este adancit prin concesii salariale, in conditiile in care risca sa alimenteze o spirala salarii/preturi.

Dupa primele cinci luni ale acestui an, balanta bugetara a trecut la un deficit de peste 0,3% din produsul intern brut (PIB), dupa ce, in acelasi interval al anului trecut, aceasta se afla inca pe un excedent considerabil.

Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist in cadrul ING Bank Romania, mizeaza, de asemenea, pe o majorare a dobanzii cheie cu un sfert de punct procentual, in conditiile in care vede un varf al inflatiei in iulie de 9,4%, peste cel de 8,63% atins in martie. El ia in calcul, pentru acest nivel, o majorare cu 12% a pretului gazelor si una cu 3% pentru electricitate.

Analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, spune ca amploarea inflatiei in iulie va depinde si de felul in care scumpirea gazelor sau a electricitatii va fi incorporata in alte categorii - printre care si a bunurilor alimentare - prin cresterea costurilor de productie sau de transport.

Pe de alta parte, analistul ING Bank Romania este sceptic in privinta unor ieftiniri semnificative ale alimentelor in iunie sau iulie.

"Nu ma astept la ieftiniri semnificative ale alimentelor inainte de luna august. Trebuie, de asemenea, sa tinem cont ca am putea avea, in continuare, presiuni pe preturile alimentare la nivel international, in ciuda unui an agricol bun pe piata interna", a mai declarat Chidesciuc.

De asemenea, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, atrage atentia ca pretul unora dintre bunurile alimentare de pe piata interna nu este corelat la evolutia externa, in timp ce pentru altele - cum ar fi graul - aceasta corelatie este destul de puternica.

Saptamana trecuta, Constantin Chirca, director in cadrul BNR, declara ca inflatia va ramane, in lunile urmatoare, sub nivelul maxim din martie, daca gazele nu se scumpesc cu mai mult de 10%, in conditiile in care oficialul mizeaza, in iunie si iulie, pe ieftiniri ale alimentelor.

"Poate fi o analiza corecta. Pentru unele alimente, precum legumele sau fructele, care au o pondere mare in cosul de consum, este posibil sa vedem ieftiniri, insa ramane de vazut si cum vor evolua preturile de transport pentru acestea, dupa cresterile de preturi administrate", a explicat directorul de investitii de la Interamerican Fond de Pensii, Radu Craciun, citat de NewsIn. El mizeaza, de asemenea, pe o majorare cu 0,25 puncte procentuale a dobanzii cheie.

BNR mai are doar doua luni la dispozitie sa hotarasca nivelul dobanzii cheie pe mai multe trimestre


Lucian Anghel considera ca majorarea probabila a dobanzii cheie, la 10%, ar avea mai mult rol de semnal, in conditiile in care ancorarea anticipatiilor inflationiste conteaza din ce in ce mai mult, in eventualitatea aparitiei unui nou varf al inflatiei in iulie.

"Pentru banca centrala, sedintele de politica monetara din iunie si iulie sunt ultimele in care mai poate majora dobanda cheie. Oricare ar fi acela, nivelul din iulie va fi maxim pentru urmatoarele trimestre", a mai declarat economistul sef al BCR.

Analistii subliniaza ca in decizia BNR de joi va conta si evolutia contextului international, in conditiile in care petrolul a ajuns la preturi record, iar pe gaze scumpirile au fost importante.

Tot in plan extern, ultimele declaratii ale presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Jean Claude Trichet, semnaleaza o majorare a dobanzii de politica monetara din zona euro, de la 4 la 4,25% la urmatoarea sedinta.

O astfel de masura din partea BCE ar insemna ca diferentialul de dobanda cu Romania ramane constant, ceea ce inseamna ca leul nu se va bucura de sustinere suplimentara.

Leul ar reactiona mai degraba la o mentinere a dobanzii cheie, nu la o majorare

De altfel, analistii considera ca piata a luat deja in calcul o majorare a dobanzii cheie din partea BNR, astfel ca leul nu ar trebui sa se aprecieze semnificativ dupa anmuntarea deciziei.

"Cred ca, mai degraba, am putea vedea o reactie mai ampla a leului, in sensul deprecierii fata de euro, in cazul in care, contrar asteptarilor, BNR mentine dobanda cheie", a mai declarat Constantinescu.

Un exemplu recent in acest sens vine, in regiune, de la banca centrala a Ungariei, care a decis luni sa mentina dobanda cheie la 8,5%, in ciuda asteptarilor pietei, de majorare cu un sfert de punct procentual.

Majorarea anticipata pentru sedinta de politica monetara de joi ar fi a sasea consecutiva operata de banca centrala de la sfarsitul lui octombrie pana in prezent, interval in care dobanda cheie a urcat de la 7% la 9,75%.

BNR estimeaza, pentru sfarsitul anului, o inflatie anuala de 6%, dar tinteste un nivel de 3,8%, plus sau minus un punct procentual.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri