Moneda nationala era cotata in apropierea nivelului de 3,65 lei/euro la finalul sedintei valutare de ieri, dupa ce in prima parte a zilei s-a depreciat cu peste un ban, pe seama ordinelor de marcare a profiturilor.
Piata anticipa o noua majorare a dobanzii de politica monetara de la 9,75% la 10% pe an, ceea ce a accentuat cererea de lei miercuri seara si a atras aprecierea leului la 3,6430 lei/euro, mai ales ca pe 25 iunie jucatorii au avut nevoie de lei si pentru plata taxelor si impozitelor.

Dimineata, insa, au urmat ordine de marcare a profiturilor, care au depreciat moneda nationala de la 3,64 la 3,6550 lei/euro, iar dupa ce Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat ca gazele naturale la consumator se vor scumpi in medie din iulie cu 12,5%, iar energia electrica cu 4,4%, e posibil ca piata sa fi anticipat o crestere cu mai mult de un sfert de punct procentual a dobanzii cheie.

Astfel, dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat ca a majorat dobanda de politica monetara la 10% pe an, leul si-a accentuat deprecierea pana la 3,6590 lei. Ulterior, leul si-a mai revenit usor si a inceput sa oscileze in jurul nivelului de 3,65 lei/euro, iar la 17:00, bancile cumparau un euro cu 3,6490 lei si il vindeau cu 3,6530 lei.

"Nivelul de 3,65 lei/euro pare un suport de moment, dar se remarca un interes sporit al investitorilor pentru leu, pe seama noii majorari a dobanzii cheie, care era anticipata de piata. Jucatorii continua, insa, sa urmareasca cu atentie evolutia pietelor de capital", a spus dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR) Narcis Noaghea, pentru NewsIn.

Banca centrala a afisat, joi, un curs de referinta de 3,6542 lei/euro, care reflecta o apreciere cu aproape un ban (0,26%), a monedei nationale fata de euro.

Cursul de referinta afisat, joi, de BNR arata o apreciere cu aproape trei bani a leului (1,1%) in fata dolarului, pana la 2,3261 lei/dolar, de la 2,3522 lei/dolar, cat era miercuri.

Pe pietele internationale, dolarul s-a apreciat usor in prima parte a zilei de 1,5680 la 1,5628 dolari/euro, dar dupa 10:50, ora Romaniei, moneda americana a pierdut teren in mod constant, pana la 1,5747 dolari/euro, iar la 17:00, euro era cotat la 1,57 dolari. Deprecierea dolarului a survenit dupa sedinta de politica monetara a bancii centrale americane, Federal Reserve, care a mentinut dobanda cheie la 2% pe an.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de joi, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 10,39% pe an, putin peste cel de 10,23% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a crescut la 10,89% pe an, de la 10,73% pe an, cat era miercuri.

Dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight se mentin la un nivel ridicat de 10,40-10,90% pe an, peste nivelul noii dobanzii cheie, de 10% pe an, odata cu inceperea unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii si, implicit, a scaderii lichiditatii din piata monetara. Dobanzile interbancare au crescut si ca urmare a asteptarilor legate de o noua majorare a dobanzii de politica monetara in sedinta de joi a BNR.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri