Boardul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis majorarea dobanzii de politica monetara cu un sfert de punct procentual, conform asteptarilor pietei, si a pastrat nivelul actual al rezervelor minime obligatorii cerute bancilor, a anuntat un comunicat al BNR.
Cei mai multi dintre analistii chestionati estimau o majorare a dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, in conditiile in care multi dintre ei estimeaza o inflatie peste 9% in iulie, alimentata de scumpiri la gaze si electricitate.

Mai devreme, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat, de altfel, majorarea preturilor la gaze naturale livrate populatiei de la 1 iulie cu 12,5% in medie si a electricitatii pentru populatie cu 4,4%.

Banca centrala a mai anuntat ca va continua gestionarea ferma a lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata, actiune care se realizeaza prin activitati de sterilizare a excesului de lichiditate din piata interbancara, in scopul de a mentine dobanzile la nivelul dorit, adica in apropierea dobanzii de politica monetara.

"Consiliul de administratie al BNR va monitoriza cu vigilenta evolutiile indicatorilor macroeconomici, fiind gata sa utilizeze intregul set de instrumente de care dispune banca centrala pentru a contracara presiunile inflationiste si a asigura reluarea procesului de dezinflatie intr-un ritm compatibil cu atingerea in mod sustenabil a tintelor de inflatie anuntate pe termen mediu", se mai spune in comunicatul bancii centrale, in care se precizeaza ca un comunicat detaliat va fi transmis in jurul orei 15.

BNR urca dobanda pentru a sasea oara in opt luni, la un nou nivel maxim al ultimilor doi ani si zece luni

Majorarea decisa joi este a sasea decisa de BNR in ultimele opt luni, banca centrala urcand principalul instrument de politica monetara cu 3 puncte procentuale peste rata din octombrie 2007.

In contextul unui proces dezinflationist constant, banca centrala micsorase in mod constant dobanda cheie timp de doi ani, incepand cu o taiere spectaculoasa cu 4 puncte procentuale in august 2005 - de la 12,5% la 8,5% - si culminand cu coborarea ratei dobanzii cheie la 7% in iunie 2007.

Odata cu reinflamarea inflatiei din a doua jumatate a anului trecut, pe fondul secetei - care a scumpit alimentele - si deprecierii leului, banca centrala a inceput inasprirea politicii monetare, prima miscare avand loc pe 31 octombrie 2007, cand dobanda cheie a urcat la 7,5%.

Doua alte majorari sucesive - in ianuarie si in februarie - au adus dobanda de politica monetara la 9% pe an, in conditiile in care inflatia anuala a ajuns in februarie la 7,97%, de la mai putin de 4% in primavara anului trecut.

Ulterior, BNR a mai urcat inca de doua ori dobanda, la 9,5% pe 26 martie si la 9,75% pe 6 mai, in paralel cu accentuarea inflatiei anuale la un nivel de 8,63% in a treia luna a anului.
In aprilie si mai, inflatia anuala s-a temperat usor la 8,62%, respectiv 8,46%, insa majorarile anuntate la preturile gazelor si energiei electrice ar putea aduce un nou varf al inflatiei anuale in lunile din vara, de peste 9%, potrivit unor analisti din piata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri