Astazi Bursa isi reia schimburile sub zodia leului nou, care aduce cu sine valori nominale de zece bani ale titlurilor listate la Bucuresti si un pret al actiunilor scris cu patru zecimale, spune Stere Farmache, directorul general al Bursei. "Toate tranzactiile, incepand cu 4 iulie, vor avea loc in lei noi. Operatiunile tehnice s-au finalizat. Vineri s-au facut ultimele ajustari. Sper ca brokerii sa se familiarizeze foarte rapid cu noile monede, pentru ca preturile vor fi exprimate in lei noi cu patru zecimale, ceea ce ar putea crea o problema privind operativitatea introducerii ordinelor. Virgula este un element de noutate. Mutarea virgulei din eroare la stanga sau la dreapta poate crea tranzactii distorsionate, pe care, din pacate, brokerii trebuie sa si le asume. Eroarea se plateste, dar speram ca aceste erori sa fie cat mai mici", spune Farmache. Seful Bursei avertizeaza ca erorile umane nu vor fi "corectate" de piata.
"Daca un broker greseste un ordin, el se executa, este o tranzactie si nu avem motive sa anulam astfel de tranzactii din cauza unei erori umane. Numai Justitia ar putea anula o tranzactie", adauga Farmache. Brokerii sustin insa ca s-au antrenat pentru atacarea noilor schimburi fara incidente. "Au fost antrenamente timp de o luna pentru acomodarea cu valorile exprimate in lei noi. Toti brokerii nostrii au facut simulari, cred ca s-au obisnuit", ne-a declarat Dan Paul, presedintele unei case de brokeraj. "Nu cred ca exista motive de ingrijorare, dar va exista o perioada de acomodare", a spus Farmache. Capitalizarea Bursei va scadea insa sensibil, o data cu exprimarea valorilor in lei noi si in piata pluteste sentimentul ca actiunile s-ar putea scumpi, ca efect psihologic al preturilor infime. "Nu ne asteptam obligatoriu la caderi de preturi. In mod normal un investitor rational n-ar trebui sa fie afectat de aceasta trecere la leul greu, insa pietele eficiente nu sunt neaparat si piete rationale. S-ar putea ca unii sa reactioneze emotional. Vazand experienta din Turcia care a taiat patru zerouri nu cred ca vor fi lucruri spectaculoase", a spus Stere Farmache. "Sunt estimari in sensul unei eventuale cresteri a cotatiilor. In fond, avem titluri cotate la 800 de lei vechi, care vor fi egale cu opt bani, ceea ce ii face pe unii analisti sa evalueze o eventuala ridicare a pretului. Urmeaza insa sa vedem reactia investitorilor, nu este nimic sigur pana atunci", adauga Dan Paul. El nu vede insa o influenta masiva a impactului psihologic asupra preturilor. "Clientii nostrii, investitorii de portofoliu, sunt profesionisti, adica nu se lasa intimidati de chestiuni lipsite de substanta. Cred ca vor urmari evolutia companiilor listate, previziunile de profit si nu se vor intimida din cauza taierii zerourilor din coada leului", spera Dan Paul. "Investitorii straini nu vor simti schimbari spectaculoase, pentru ca raportata in euro sau dolari, va-loarea titlurilor va ramane aceeasi", a observat Stere Farmache.

Este insa de asteptat ca o serie de companii sa-si consolideze actiunile pana la o valoare supraunitara, pentru a feri titlurile de o depreciere psihologica. Deocamdata, Comisia Na-tionala a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu a simtit nevoia sa impuna consolidari ale titlurilor, asa cum s-au petrecut lucrurile in Turcia, unde actiunile listate trebuiau sa aibe o valoare nominala cel putin egala cu o lira noua. "Companiile aveau actiuni cu 1.000 de lei valoare nominala. Acum s-a aplicat automat principiul definit de lege, sa se taie patru zerouri, deci actiunile de 1.000 de lei vor avea valori nominale subunitare, egale cu 10 bani", spune Farmache

Consolidarea nu a fost o obligatie, admite Farmache, dar companiile comerciale vor analiza singure daca noua valoare nominala va avea un impact asupra cotatiei si este la indemana lor sa convoace o adunarea generala si sa-si consolideze valoarea nominala, la valori supraunitare. "Exista un proiect de lege, prin care companiile pot sa-si modifice valorile nominale. Aceste societati mai mult prezente pe Rasdaq. Toate operatiunile vor fi scutite de taxe", a adaugat seful Bursei.


Preturile actiunilor vor fi exprimate in lei cu patru zecimale.


Unii brokeri ar fi preferat ca Bursa sa fi urmat modelul modelul Bursei londoneze si sa afiseze preturile in bani. Bursa din Londra foloseste ca unitate monetara penny-ul, moneda subdivizionara a lirei sterline. "Este un sistem care functioneaza impecabil la Bursa din Londra si eu cred ca ar fi fost util si la Bucuresti, mai cu seama ca vom lucra intens cu moneda subdivizionara", a explicat Paul. "Etalonul societatii romanesti, inclusiv al Bursei, va ramane pentru o vreme leul vechi. O vreme toata lumea va gandi in lei vechi si acomodarea se va rezuma la impartirea la zece mii.

O sa treaca timp pana ne obisnuim cu ideea. De aceea nu vad schimbari spectaculoase de cotatii", ne-a declarat Valeriu Velciu, presedintele unei companii de brokeraj.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri