Moneda americana a scazut in prima parte a zilei de ieri, ramanand insa la valori apropiate de maximul pe ultimele 14 luni. Investitorii sunt in asteptarea raportului de vineri al Departamentului Muncii de la Washington privind locurile de munca nou-create de economia americana in luna iunie.
Jucatorii pietei valutare au ales sa isi incaseze profiturile obtinute in urma cresterii puternice a dolarului din ultimele zile, in asteptarea statisticilor oficiale.

Estimarile rezultate in urma sondajelor realizate de Reuters sunt pozitive, vorbind despre sporirea numarului de locuri de munca, in luna iunie, cu 188.500, fata de doar 78.000 create in mai. "Dupa perioada foarte buna a dolarului, o parte a profitului intra in conturile investitorilor. Scaderea de moment a dolarului nu spune foarte multe. Sunt multi factori care trag in jos moneda europeana", spune Michael Klawitter, de la West LB, din Dusseldorf.

La ora 10:00 GMT, un euro valora 1,1904 $, cu 0,32% mai mult decat minimul de 1,1866 $ atins marti. Dolarul ajunsese la 111,86 yeni, cu 0,23% mai jos decat valoarea de 112,12 yeni atinsa marti, valoare minima pe ultimele 11 luni. Euro era cotat la 133,17 yeni, fata de 133,22 cat valora cu o zi inainte.

Tot marti, dolarul atinsese valoarea maxima pe ultimele 14 luni fata de un cos format din principalele monede la nivel mondial. Daca previziunile legate de numarul locurilor de munca din economia americana se vor adeveri, atunci asteptarile potrivit carora Fed va creste in continuare rata dobanzii pentru a lupta cu inflatia vor fi tot mai intemeiate. Pana acum, cresterea dobanzii de referinta in noua trepte in Statele Unite, de la 1% la 3,25%, a ajutat dolarul sa urce cu 7% fata de yenul japonez si cu 14% fata de euro, de la mijlocul lunii martie, atunci cand si-a inceput ascensiunea.

Moneda americana a fost ajutata sa urce si de Banca Centrala Europeana si de Banca Angliei. Acestea sunt asteptate sa pastreze ratele dobanzilor de referinta neschimbate la 2, respectiv 4,75 procente la intrunirile de joi, insa speculatiile ca pe termen mediu ele ar putea scadea aceste rate conduc la slabirea euro, respectiv a lirei. Dolarul a primit ajutor saptamana trecuta in urma publicarii unui sondaj al U.S. Institute of Supply Management, care arata ca productia in Statele Unite a crescut mai mult decat se prevazuse.

Criza politica aparuta in Uniunea Europeana o data cu respingerea Constitutiei Europene a scazut increderea in moneda unica.

Marti, Liga Nordului din Italia a anuntat ca a strans deja 100.000 din cele 500.000 de semnaturi necesare pentru a declansa un referendum de renuntare la euro si revenire la lira italiana.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri