Datele statistice arata ca, in ultimii 8 ani, majoritatea covirsitoare a intreprinderilor mici si mijlocii s-au dezvoltat pe cont propriu, deoarece n-au avut acces la finantare. Standardele bancare se dovedesc prea pretentioase.

Statistici recente demonstreaza ca sectorul IMM, considerat de multi motorul economiei, s-a dezvoltat in Romania finantindu-se din surse proprii. Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a spus ieri, la o conferinta organizata de FinMedia, ca mai mult de jumatate dintre IMM-urile care s-au adresat bancilor pentru creditare au fost respinse. Motivul principal invocat de banci este lipsa garantiilor cerute de reglementarile bancare pentru imprumuturi.

Garantarea creditelor se impiedica in norme

Cu toate ca problema majora pe care o intimpina IMM-urile este lipsa garantiilor, fondurile de garantare sint insuficient utilizate, desi, potrivit lui Aurel Saramet, acestea sint in prezent in masura sa garanteze credite in valoare totala de doua mi-liarde de euro.

Sfaturi din sistem

Bogdan Baltazar, fost presedinte de banca si actualmente presedinte al firmei de consultanta BB&P, a prezentat o serie de sfaturi de care patronii de IMM-uri ar trebui sa tina seama pentru a nu bate degeaba drumul pina la banca. La un proiect nou, distinct pe care vi-l propuneti, vor dori sa vada ce resurse proprii puneti dvs. la bataie, cel putin 25-30% din valoarea proiectului, evaluate corect, caci nici macar o banca nu doreste si nu trebuie sa crediteze integral un proiect. Vor vrea sa stie daca aveti piata, daca va stiti bine competitorii si daca, din incasari minus costuri (inclusiv dobinda), depreciere si impozite, sinteti capabili sa rambursati, intr-o perioada rezonabila, creditul. Ipotezele dvs. de productie, vinzari si costuri trebuie sa fie realiste - chiar usor pesimiste si sa fie revolving, caci, in timp, lucrurile se mai schimba si nu intotdeauna in bine, adauga Baltazar.

Banca nu e fond de risc

Nu veniti la banci sa va finanteze simple idei, inventii recente sau produse inca neconsacrate tehnologic; acestea sint de resortul fondurilor cu capital de risc (venture capital) si este pacat ca nu s-a facut inca nimic pentru a incuraja macar fiscal aparitia si la noi a unor astfel de fonduri. Daca doriti sa va extindeti activitatea curenta, convingeti bancherul ca si in prezent, dar mai ales prin extindere, veti putea genera suficient cash. Cash-ul este tangibil (numerar, conturi bancare mai ales cele curente, dar si la termen daca sint bine esalonate, productie finita vandabila cert si rapid, facturi certe de incasat, obligatiuni pe o piata lichida, deci tot ce poate fi transformat in bani, imediat si fara pierderi insuportabile).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri