Diferentialul mare dintre dobanzile la titlurile de stat europene si americane atrag investitorii asiatici catre titlurile de trezorerie americane. Drept urmare, dolarul a atins cel mai inalt nivel din ultimul an in raport cu euro. Majorarea constanta a ratei dobanzii de referinta de pe piata americana a dus, in acest an, la aprecierea cu 12% a dolarului fata de euro.

La inceputul saptamanii, paritatea euro/dolar se apropiase de nivelul 1,18, fapt care a contrazis unele estimari ale analistilor care credeau ca, in ciuda previziunilor de imbunatatire a indicatorilor macroeconomici ai SUA, paritatea se va echilibra in jurul valorii de 1,20 dolari pentru un euro. Nivelul dobanzii de referinta din Statele Unite a reprezentat principala influenta pentru piata valutara. Rezerva Federala a SUA a majorat rata dobanzii de referinta cu 0,25 puncte, pana la 3,25%, aceasta fiind a noua interventie in crestere din ultimul an.

Mai mult, institutia a indicat ca va continua aceasta politica, intr-un ritm moderat. In plus, Contractele futures de pe piata americana, aferente lunii decembrie, arata ca rata dobanzii va fi de circa patru procente pana la sfarsitul anului, a afirmat unul dintre analistii Calyon, Mitul Kotecha, citat de Reuters. O alta cauza a cresterii dolarului fata de principalele valute internationale s-a datorat si situatiei economice si politice din Europa. In acest context, profitand si de diferentialul mare de dobanda dintre bonurile de trezorerie americane si cele europene, investitorii au dat un mai mare gir dolarului decat monedei unice europene, a carei existenta pare sa fie pusa chiar sub semnul intrebarii. Pe termen scurt, analistii sunt de parere ca diferenta dintre euro si dolar va continua sa se adanceasca. Atat Banca Centrala Europeana (BCE), cat si Banca Angliei vor decide evolutia ratei de referinta in cursul acestei saptamani. Analistii internationali estimeaza ca situatia din zona euro va ramane neschimbata, in timp ce in Marea Britanie rata dobanzii s-ar putea reduce abia din luna august. In conditiile in care Banca Angliei va reduce rata dobanzii, vor exista speculatii privind o miscare similara si din partea BCE, ceea ar putea duce la deprecierea monedei europene. Pe termen mediu insa, este foarte probabil ca dezechilibrele majore ale SUA sa incline din nou balanta net in favoarea euro.

Impactul pentru Romania este minim

Influenta fluctuatiilor dolarului pe piata romaneasca este insa destul de redusa. Legata economic cu maximum 20% de evolutia dolarului, Romania nu va avea de suferit decat de pe urma cresterii pretului petrolului si, implicit, a facturii la energie. Cu toate acestea, Romania nu este dependenta energetic. In plus, importurile de energie pot fi redirectionate catre tarile nordice, unde platile se fac in euro. De asemenea, o apreciere a dolarului ar trebui sa mai relaxeze presiunea pe exportatori. Totusi nu se va intampla acest lucru, deoarece exporturile romanesti sunt orientate majoritar catre UE, a declarat analistul financiar Radu Limpede. Pentru populatie, impactul va fi destul de redus. Cei care au credite contractate in euro au ramas destul de putini, iar cresterea acestuia fata de leu nu a ajuns inca la cote de alarma. Pentru cei care au cumparat dolari la nivelul de 27.000 de lei, cat era la sfarsitul anului trecut si in prima luna a lui 2005, castigurile s-ar putea dovedi frumusele in urmatoarea parte a anului. Dat fiind faptul ca, pe plan international, se previzioneaza in continuare o crestere a nivelului dobanzii de referinta de catre FED, este de asteptat ca si dolarul sa fie in continuare interesant pentru investitorii in bonuri de trezorerie, in special pentru cei asiatici, fapt care va genera in continuare o usoara apreciere a acestuia. Totusi, dolarul ramane vulnerabil in fata marilor deficite ale SUA, fapt care, pe termen mediu, va reaseza echilibrul dintre cele doua monede in favoarea euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri