Nivelul de deductibilitate pentru contributiile la pensii facultative (pilonul III) ar putea urca la cel putin 400 de euro de la inceputul anului viitor sau chiar de la 1 octombrie 2008, de la 200 euro in prezent, a declarat luni ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.
Masura ar putea fi luata in cazul in care autoritatile vor constata ca efortul bugetar in acest sens ar fi compensat de efectul de stimulent al unei astfel de decizii, a mentionat ministrul.

"Am facut o evaluare pentru marirea plafonului de deductibilitate. M-am consultat in acest sens si cu premierul Calin Popescu-Tariceanu, dar trebuie sa evaluam raportul intre impactul bugetar si efectul pozitiv al unei astfel de masuri", a spus Vosganian.

El a tinut sa precizeze ca este in favoarea majorarii pragului de deductibilitate, care a fost solicitat si de fondurile de pensii, "dar trebuie evaluat impactul pe care l-ar avea asupra bugetului astfel de masuri".

Vosganian a aratat ca majorarea plafonului de deductibilitate de la 200 la 250 de euro pe an nu ar fi relevanta, fiind necesar un nivel cel putin dublu fata de cel actual pentru a deveni un stimulent in atragerea de clienti la fondurile de pensii facultative.

Referitor la termenul de la care ar putea fi operata acesata majorare, Vosganian a spus ca este cel mai probabil sa se intample de la 1 ianuarie 2009 sau, " daca se dovedeste ca nu incarca bugetul pe 2008, care este deja solicitat, masura ar putea fi luata chiar de la 1 octombrie 2008 sau de la 1 noiembrie".

La sfarsitul lunii mai, presedintele CSSPP, Mircea Oancea, declarase ca institutia va inainta Legislativului o propunere pentru majorarea deductibilitatii la 500-1.000 euro, pentru a incuraja dezvoltarea pietei pensiilor private facultatrive.

"Nivelul de deductibilitate in ce priveste pensiile facultative este foarte mic in Romania comparativ cu alte tari, unde acesta se situeaza la nivelul de 2.000-3.000 euro. Prin urmare, este nevoie de o crestere a acestei deductibilitati", declara, in 19 februarie, presedintele Comisiei de Buget-Finante a Senatului Romaniei, Aron Popa.

Radu Vasilescu, directorul general al ING Fond de Pensii, mentionase la aceeasi data ca nivelul deductibilitatii fiscale pe pilonul pensiilor facultative ar trebui sa creasca de la 200 euro pe an in prezent la 1.000 euro pe an, pentru ca suma sa devina "relevanta" pentru participanti.

Argumentatia administratorilor de fonduri de pensii facultative este aceea ca incurajarea acestora este un mod de crestere neinflationista a veniturilor, deoarece banii virati la fondurile de pensii nu intra in consum.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri