Moneda nationala a pierdut usor teren spre finalul sedintei de joi, pana la peste 3,51 lei/euro, in urma datelor negative despre cresterea economica in SUA, care au redus putin din castigul de dupa majorarea dobanzii cheie a BNR, spun dealerii.

"Am avut parte in prima parte a zilei de surpriza BNR, de majorare a dobanzii de politica monetara la 10,25%, ce a apreciat leul, dupa care a venit si surpriza din SUA, legata de cresterea economica, iar cursul a mai urcat putin. Nu este o depreciere semnificativa, ma degraba o usoara reactie a pietei", a declarat dealerul Bancii Comerciale Carpatica (BCC) Florin Tugneanu, citat de NewsIn.

Joi dupa-amiaza, autoritatile americane au anuntat ca produsul intern brut (PIB) al SUA a crescut in al doilea trimestru cu 1,9% fata de aceeasi perioada din 2007, usor sub estimarile analistilor, care mizau pe o majorare cu 2%.

Leul s-a apreciat puternic dupa anuntarea, in jurul orei 13, a deciziei neasteptate de majorare a dobanzii cheie a BNR la 10,25%, apropiindu-se de pragul de 3,50 lei/euro. Datele economice din SUA au inversat tendinta, leul pierzand usor din terenul castigat anterior, iar la ora 16:45, euro se tranzactiona cu 3,5135-35169 lei/euro.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a depreciat semnificativ dupa publicarea datelor despre PIB, apropiindu-se de pragul de 1,57 dolari/euro. La 16:45, ora Romaniei, euro era cotat la 1,5649 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de joi, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 10,66% pe an, usor sub cel de 10,81% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut la 11,16% pe an, de la 11,31% pe an, cat era miercuri.

Dobanzile overnight au crescut in ultima parte a zilei, pana la 12-13% pe an, peste noua rata a dobanzii de politica monetara, de 10,25% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri