Totodata, BNR a redus rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei cu scadenta mai mica de doi ani, de la 18 la suta la 16 la suta, si a aprobat extinderea graduala a aplicarii ratei rezervelor minime obligatorii de 30 la suta asupra tuturor pasivelor in valuta cu scadenta mai mare de doi ani si modificarea normelor privind limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice.
Decizia liberalizarii deschiderii de conturi si depozite in strainatate pentru rezidenti este un pas important pentru realizarea convertibilitatii totale a monedei nationale, fiind totodata in concordanta cu principiul liberalizarii treptate, mai intai a intrarilor de capital si apoi a iesirilor de capital. Calendarul de liberalizare a contului de capital convenit cu Uniunea Europeana prevede atingerea convertibilitatii totale pana la data de 1 septembrie 2006, o data cu ridicarea restrictiilor privind operatiunile cu instrumente de piata monetara care au un potential speculativ mai pronuntat.

Avem voie sa ne facem depozite in banci din strainatate

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a aprobat, in sedinta din 8 iulie 2005, liberalizarea accesului rezidentilor la deschiderea de conturi curente si de depozit in strainatate, potrivit unui comunicat al bancii centrale.

Romania a trecut cu bine peste liberalizarea contului de capital

In conditiile reducerii diferentialului dintre ratele dobanzilor interne si cele externe, acordarea accesului nerezidentilor la constituirea de depozite la termen in lei, incepand cu 11 aprilie 2005, nu a generat intrari excesive de capitaluri pe termen scurt, arata BNR. Totusi, fluxul constant al intrarilor de capital (investitii, transferuri nerambursabile si remiteri ale muncitorilor romani in strainatate) din ultimele luni a continuat sa exercite o relativa presiune din sensul aprecierii leului.

Leul nu mai creste

Banca Nationala considera ca accesul liber al rezidentilor la deschiderea de conturi curente si de depozit in strainatate - decizie care va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial a modificarilor regulamentului valutar - va contribui la atenuarea presiunilor de apreciere a leului.

Nu mai avem dezinflatie

Analiza BNR asupra indicatorilor macroeconomici releva mentinerea ritmului ridicat al cresterii economice. Totusi, expansiunea cererii interne continua sa depaseasca semnificativ capacitatea de raspuns a ofertei, accentuand astfel dezechilibrul extern.
Procesul de dezinflatie s-a intrerupt in principal ca efect al socurilor de natura ofertei (ajustari ample ale preturilor administrate, combustibililor si regimului accizelor) dar si al mentinerii presiunilor din partea cererii agregate.
Evolutia indicatorilor monetari evidentiaza continuarea procesului de remonetizare a economiei romanesti. Masa monetara, in luna mai, a crescut cu 33,4 la suta in termeni reali fata de aceeasi perioada a anului trecut. Creditarea s-a mentinut pe o curba ascendenta, in luna mai creditul neguvernamental inregistrand o crestere reala de 25,9 la suta fata de luna corespunzatoare din anul precedent.

Creditul in valuta creste, chiar daca cel in lei e tot mai ieftin

Analiza structurii creditului neguvernamental indica persistenta unor tendinte potential generatoare de dezechilibre.
Astfel, dinamica creditului denominat in valuta a devansat-o semnificativ pe cea a componentei in lei, in ciuda inaspririi din luna martie a regimului rezervelor minime obligatorii aplicate pasivelor in valuta si a scaderii semnificative a ratelor dobanzii la creditele in lei.
Mentinerea unui ritm alert al cresterii creditului in valuta implica aparitia unor potentiale riscuri pentru stabilitatea macroeconomica si financiara - reduce eficacitatea politicii monetare, stimuleaza importurile si poate amplifica riscul valutar la nivelul sistemului bancar, conducand in timp si la o anumita asimetrie la nivelul activelor si pasivelor.

Creditul in valuta s-a scumpit

In acest context, Consiliul de Administratie considera ca se impune adoptarea unor masuri suplimentare pentru descurajarea creditarii in valuta, imbunatatirea structurii creditului neguvernamental si prevenirea aparitiei unor potentiale riscuri de ordin prudential.
BNR a hotarat extinderea aplicarii ratei de 30 la suta asupra tuturor pasivelor in valuta indiferent de scadenta si de data atragerii lor. Aceasta masura se va implementa in doua etape: aplicarea incepand cu 24 iulie pana pe 23 august 2005 a unei rate de 15 la suta pentru pasivele in valuta cu scadenta mai mare de doi ani atrase inainte de 23 februarie 2005 inclusiv, si a unei rate de 30 la suta incepand cu perioada de aplicare 24 august - 23 septembrie 2005 pentru pasivele mentionate anterior.

Imprumuturile in lei s-au ieftinit

Totodata, Consiliul de Administratie a decis reducerea, de la nivelul de 18 la suta la 16 la suta, a ratei rezervei minime obligatorii pentru pasivele in lei cu scadenta mai mica de doi ani, incepand cu perioada de aplicare 24 august - 23 septembrie 2005.

Noile norme de restrictionare a accesului populatiei la credite

Consiliul de Administratie al BNR a aprobat normele privind noile conditii de creditare a populatiei, principala modificare vizand limitarea ratelor lunare pentru toate creditele atrase la 40% din veniturile unui solicitant.
Normele aprobate de BNR stabilesc ca rata creditului si dobanda aferenta tuturor tipurilor de contracte de credit, precum si a altor contracte de aceeasi natura, cum ar fi cele de leasing, ori de cumparare de bunuri in rate, nu poate depasi un plafon maxim de 40% din veniturile nete lunare ale solicitantului de credit sau al familiei acestuia.
In ceea ce priveste creditele de consum si imobiliare, actul normativ precizeaza ca angajamentele de plata lunare, indiferent de creditor, nu pot depasi 30%, respectiv 35% din veniturile nete lunare ale solicitantului de credit.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri