Nimeni nu va mai avea voie sa emita in format analogic dupa anul 2012: nici radiourile, nici televiziunile, nici alte servicii publice. Masura va fi luata la recomandarea Uniunii Europene, anunta Catalin Mariescu, presedintele IGCTI.

Jurnalul National: Vor mai exista emisii analogice in Romania dupa 2012?

Catalin Mariescu: Este clar, este termen-limita. E deja hotararea luata: in 2012, se stinge tot ce este analogic si se trece pe digital. Asta este clar. Cat afecteaza Romania? Parerea mea este ca scopul principal este stimularea industriei, dar sunt mai multe motive. Exista si beneficii ale utilizatorului final: calitate, acces la programe mai multe Ganditi-va ca vor fi noi echipamente, noi terminale, noi adaptoare.

Dar asta nu inseamna o cheltuiala semnificativa atat pentru cei care emit, cat si pentru utilizatorii finali?
Reprezinta o cheltuiala relativ mare, dar Comisia Europeana a anuntat ca se vor da compensari. Exista un buget pentru implementarea acestei masuri.

Mai este foarte putin timp pana atunci

Si noi am aflat de cand participam la aceasta comisie, din luna mai.

Ce comisie?

Comisia de Management a Spectrului Radio Spectrum Comity. Pe langa stimularea industriei, masura va avea ca efect eliberarea unei benzi favorabile: banda 400-800 MHz pentru servicii de mobilitate.

Ce vor trebui sa faca televiziunile pentru a se conforma acestei reglementari?

La noi, mediul este un pic diferit. Daca in Europa de Vest fiecare face receptie individuala, la noi, televiziunea prin cablu este foarte raspandita. Acolo, trecerea spre digital presupune atat modificarea emitatoarelor, cat si a receptoarelor. La noi exista o situatie mai favorabila, in sensul ca operatorii de cablu vor trebui sa-si modifice echipamentele pentru receptie digitala. Ei vor putea transmite si semnal analog in reteaua proprie. Prin urmare, s-ar putea ca impactul financiar sa nu fie la fel de mare pentru populatie.

Adica?
Adica, operatorii de cablu vor receptiona semnal digital, il vor converti in semnal analogic si il vor transmite mai departe prin cablu. Dar receptionarea individuala de la satelit nu intra sub incidenta acestei reglementari.

Puteti estima cat va costa operatiunea aceasta la nivelul Romaniei?

Nu. Este o singura experienta in Europa, cu un transfer rapid de la analogic la digital in trei ani. Marea Britanie a ajuns la 57% televiziune digitala si este data tot timpul ca exemplu in aceasta privinta. Dar e legat si de specificul acestei tari.

Oare vom reusi noi in sapte ani? Vom respecta termenul?

Il vom respecta, pentru ca nu vom avea incotro. Se vor da fonduri europene, se vor face campanii de publicitate Deocamdata, nu exista un mare interes pentru transmisiile digitale pentru ca terminalul costa mult. Pentru o transmisie radio digitala, cei de la Radio Comunicatii spun ca terminalul costa cateva sute de euro. Cu siguranta insa, ca la orice noutate, pretul va scadea dramatic dupa o vreme.

ETAPELE TRANZITIEI

In septembrie 2003, Comisia Europeana a publicat o "Comunicare" privind tranzitia de la transmisia analogica la transmisia digitala. In noiembrie 2003, Grupul pentru Politica Spectrului Radio (RSPG) a publicat o "Opinie" privind implicatiile asupra spectrului de frecvente ale tranzitiei la transmisia terestra digitala. Dintre statele membre UE, Austria, Germania, Spania, Finlanda, Italia si Malta au anuntat ca vor incheia tranzitia de la analogic la digital pana in 2010. Belgia, Grecia, Slovacia, Slovenia, Marea Britanie si Ungaria vor termina pana in 2012. Comisia Europeana a cerut ca inceputul anului 2012 sa fie data la care tranzitia sa fie incheiata in toate statele membre. Acele state care inca nu si-au anuntat data de tranzitie sunt incurajate sa o anunte pana la sfarsitul anului 2005.


AVANTAJE

Pentru consumatori, trecerea va insemna imbunatatirea calitatii imaginilor, a sunetului, mai multe canale tv si radio. Televiziunea digitala este mult mai eficienta decat cea analogica in utilizarea spectrului de frecvente radio. Partea mai putin placuta a tranzitiei este ca necesita investitii masive in echipamente atat din partea celor care emit, cat si din partea consumatorilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri