Moneda nationala s-a apreciat puternic pe parcursul sedintei de marti, pana la 3,5290 lei/euro, castigand aproape sase bani pe parcursul sedintei valutare (1,56%), pe fondul unei increderi sporite a investitorilor in evolutia leului, sustin dealerii.
"Leul a urmat o tendinta in contradictie cu evolutia dobanzilor din piata interbancara. Dobanzile au fost foarte ridicate in prima parte a zilei, iar leul s-a depreciat peste 3,58 lei/euro. Dupa interventia bancii centrale, dobanzile au scazut, insa leul s-a apreciat destul de puternic. Cred ca este vorba de incredere in moneda nationala, probabil dupa publicarea datelor despre inflatie mai bune decat ne asteptam", a declarat seful departamentului de tranzactii interbancare al Volksbank Romania, Monica Angelescu, citat de NewsIn.

Moneda nationala s-a depreciat in deschiderea sedintei valutare de la 3,57 la 3,585 lei/euro, in ton cu evolutia monedelor celorlalte tari din regiune. Dupa ora 9:30, insa, leul a inceput sa recupereze terenul pierdut, potrivit NewsIn.

In prima parte a zilei, dobanzile de pe piata interbancara urcasera la cel mai inalt nivel din acest an, de 16% pe an, insa, dupa interventia BNR, dobanzile au inceput sa scada.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a injectat, marti, 1,37 miliarde lei, in prima operatiune de tip repo efectuata din august 2007 pana in prezent, la cele 10 banci participante, iar dobanda medie a fost de 11,69% pe an. Scadenta plasamentului este pe 18 august 2008.

Cu toate acestea, moneda nationala si-a continuat aprecierea puternica si a ajuns sa fie cotata cu mai putin de 3,53 lei/euro. In jurul orei 17:00, bancile cumparau un euro cu 3,5325 lei si il vindeau cu 3,5365 lei.

Si celelalte monede ale tarilor din regiune au urmat aceasta tendinta. Astfel, dupa o depreciere in prima parte a sedintei valutare, zlotul si forintul au recuperat terenul pierdut si s-au apreciat cu 0,85%, respectiv 1,26%, pana la cotatii de 3,2680 zloti/euro si 235,83 forinti/euro, in jurul orei 17:00.

"Majoritatea monedelor emergente s-au apreciat astazi. Probabil este un moment de asteptare in ceea ce priveste conflictul din Georgia", a mai spus Monica Angelescu.

Cursul de referinta afisat, marti, de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a fost de 3,5570 lei/euro, ceea ce arata o apreciere cu aproape un ban (0,2%) fata de cursul afisat luni de banca centrala, de 3,5644 lei/euro. Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat marti de BNR arata o depreciere a leului cu peste 2 bani (0,91%), pana la 2,3912 lei/dolar, de la 2,3696 lei/dolar, cat era luni.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a apreciat puternic in prima parte a zilei de marti, de la cotatii de 1,4925 dolari/euro pana la 1,4814 dolari/euro, nivelul maxim al ultimelor sase luni, dupa care a urmat o tendinta de depreciere.

Cursul euro-dolar a oscilat intre valori de 1,486 si 1,492 dolari/euro, insa, dupa o scurta apreciere, moneda americana a inceput sa piarda din nou teren, pana la nivelul de 1,4956 dolari/euro. In jurul orei 17:00, ora Romaniei, euro era cotat la 1,4925 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de marti, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 15,34% pe an, semnificativ peste cel de 13,08% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat la 16,50% pe an, de la 13,58% pe an, cat era luni.

Dobanzile interbancare de tip overnight au urcat la un nivel ridicat, de peste 16% pe an, mult peste cel al dobanzii de politica monetara, de 10,25% pe an, iar dupa interventia BNR in piata monetara au scazut usor la 12,50-14,50% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri