Brokerii pun la colt arbitrul pietei de capital si politicienii.

Dimensiunea redusa a pietei de capital romanesti ii frustreaza pe unii brokeri, mai ales pe aceia care urmaresc cu atentie ceea ce se intampla pe pietele vecine. Dupa zece ani, de cand au avut loc primele tranzactii in Romania, piata autohtona nu a reusit sa se dezvolte, asa cum s-a intamplat in Cehia, Ungaria sau Polonia, declara Razvan Pasol, directorul general al societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Nu avem tranzactii in marja, nu avem optiuni pe actiuni, nu avem vanzari in absenta, nu avem obligatiuni ipotecare, nu avem titluri de stat, nu avem fonduri pe indici, nu avem fonduri imobiliare si lista ar putea continua, afirma, vadit nemultumit, brokerul. El considera ca cea mai mare vina pentru lipsa de forta a Bursei de la Bucuresti o are Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), arbitrul pietei de capital. CNVM ca institutie poarta vina pentru aceste lipsuri. Nici emitenti de calitate mai multi nu avem, din cauza procedurilor greoaie legate de ofertele publice. Pasol nu se abtine sa aminteasca faptul ca fondurile de investitii au, si acum, imaginea afectata din cauza scandalului FNI. Dupa scandalul SAFI, comisia nu a inteles nimic si a permis aparitia problemei FNI. Potrivit brokerului, CNVM continua sa emita reglementari, care intr-o economie si piata de capital moderne, sunt de-a dreptul halucinante. Printre exemplele oferite de broker se regaseste reglementarea privind numerotarea actiunilor, care, daca n-ar fi fost retrasa, ar fi impins piata de capital cu zeci de ani inapoi. Un alt exemplu in acest sens este interdictia dictata firmelor de brokeraj de a nu mai face plati in numerar.

CNVM, ca institutie, poarta vina pentru aceste lipsuri Razvan Pasol

Si lipsa de viziune a guvernantilor asupra pietei de capital a afectat mediul bursier, sustine Razvan Pasol. In conditiile in care piata de capital reprezinta unul dintre pilonii de baza in economii puternice de pe glob, economii spre care aspiram si noi, interesul guvernului si al parlamentului este zero. El spune ca in rarele cazuri in care piata de capital intra in socotelile executivului, acesta face mai mult rau decat bine. Legea impozitarii, care prevede impozitul pe castigul din actiuni, a fost precedata de declaratii contradictorii care au afectat negativ bursa, exemplifica Pasol.

Si alti brokeri sunt nemultumiti de starea pietei de capital, dar considera ca nu CNVM este principalul vinovat. E adevarat ca exista o usoara suprareglementare, insa nu CNVM este factorul principal care a dus la o piata anemica, afirma directorul executiv al Confident Invest, Nicolae Ghergus.

In proportie de 90%, vina apartine politicului Nicolae Ghergus

In proportie de 90%, vina apartine politicului, este de parere brokerul. Cauza este dezinteresul total al guvernantilor, trecuti si actuali, fata de starea economiei romanesti. Piata de capital este oglinda economiei, iar ramanerea in urma a Romaniei din punct de vedere economic, a determinat si nedezvoltarea pietei de capital.Numai dupa ce vom avea o economie stabila, vom putea trece la ajustari, a adaugat Ghergus. Brokerul de la Intercapital Invest este optimist totusi. El consiera ca piata de capital se va dezvolta oricum, impulsionata fiind de sectorul privat. Cu toata ineficienta CNVM si a altor autoritati, dezvoltarea pietei de capital este singurul drum ce va fi urmat pe termen mediu si lung, intrucat aceasta dezvoltare va fi determinata (si fortata, daca va fi cazul), de sect
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri