Salariatii Bancii Comerciale Romane (BCR) afiliati la Federatia Sindicatelor Independente (FSI) din BCR vor protesta la locul de munca, de miercuri pana vineri, din cauza modificarii programului de lucru, a planului de concedieri si a inegalitatilor salariale, a spus presedintele FSI.
"Aceasta prima forma de protest presupune purtarea unor insemne specifice menite sa reflecte starea de nemultumire a salariatilor fata de tot ceea ce se intampla la nivelul BCR, fata de modalitatea in care patronatul intelege sa respecte drepturile legale ale acestora si fata de modul in care intelege BCR sa asigure un parteneriat cu salariatii reprezentati prin organizatia sindicala reprezentativa", a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor Independente din Banca Comerciala Romana, Ciprian Ionescu, citat de NewsIn.

El a mentionat ca dialogul cu reprezentantii BCR este in continuare deschis in masura in care se finalizeaza cu solutii la solicitarile si nemultumirile salariatilor.

Astfel, in perioada 13-15 august, cu posibilitatea prelungirii in functie de hotararea comuna a reprezentantilor FSI, membrii de sindicat vor purta banderole albe pe parcursul orelor de program.

"Au fost luate masuri, astfel incat activitatea la nivelul unitatilor teritoriale sa nu fie afectata, relatia cu clientii bancii sau programul de lucru sa nu fie perturbat, acestia urmand sa beneficieze pe tot parcursul desfasurarii formei de protest de toate serviciile oferite de BCR, ca intr-o zi normala de lucru", a mentionat Ciprian Ionescu.

Salariatii BCR sunt nemultumiti de programele de lucru pentru unitatile teritoriale (retail si corporate), stabilite fara a se avea in vedere si punctul de vedere al salariatilor.

Banca Comerciala Romana si-a modificat, din 14 iulie, programul de lucru cu publicul in sucursale si agentii, acesta incepand de la ora 9:00 si incheindu-se la 17:30 in cele mai multe unitati BCR. In unele sucursale mari, programul de lucru se incheie, insa, la 18:30.

Reprezentantii FSI BCR sustin, insa, ca noul program "nu este in concordanta cu nevoile clientilor, care nu au fost si nu sunt pregatiti pentru schimbarea regulilor deja cunoscute si cu care sunt obisnuiti".

Acestia atrag, de asemenea, atentia ca multi clienti nu sunt pregatiti pentru folosirea canalelor alternative, precum cele de internet banking sau phone banking.

"Programul nu poate asigura respectarea dispozitiilor legale si a clauzelor contractuale referitoare la timpul normal de lucru de 8 ore/zi, cinci zile pe saptamana, acordarea repaosului saptamanal in doua zile consecutive (de regula sambata si duminica sau in alte doua zile stabilite prin contractul colectiv de munca sau regulamentul intern)", se arata in protestul salariatilor BCR.

Acestia se plang si de orele suplimentare care "priveaza salariatii de viata sociala si familiala", sustinand ca prin noul program nu sunt respectate dispozitiile legale si clauzele contractuale cu privire la sanatate si securitate in munca, "facand imposibila recuperarea capacitatii sau fortei de munca si expunand salariatii la riscuri majore, fiind o amenintare permanenta la starea de sanatate a salariatilor".

O alta nemultumire vizeaza concedierea colectiva, care va afecta semnificativ activitatea in unitatile teritoriale ale bancii prin reducerea mai multor posturi.

"Desi Federatia Sindicatelor Independente BCR s-a opus argumentat acestor intentii si, ulterior hotararii, patronatul a ignorat pana la aceasta data punctul nostru de vedere, urmand ca in perioada urmatoare sa soseasca probabil notificarea privind concedierea colectiva", se mai arata in protestul salariatilor BCR.

Sindicalistii considera ca, prin aceasta hotarare, salariatii care vor ramane in banca vor avea mai mult de lucru, urmand sa preia din sarcinile celor concediati, ceea ce i-ar putea determina sa urmareasca "prin orice mijloace incetarea raporturilor de munca cu BCR".

Salariatii BCR sunt nemultumiti si de faptul ca tintele la nivel de banca sunt stabilite fara a fi consultati, ceea ce le sporeste stresul.

"Am invederat de fiecare data patronatului ca nu suntem de acord ca indicatorii aferenti produselor subsidiarelor sa faca parte din sistemul BCR de premiere si am recomandat ca acestia sa faca obiectul unor intelegeri separate cu salariati", sustin reprezentantii sindicatului.

Celelalte nemultumiri sunt legate de "inechitatile salariale si diferentele nejustificate intre salariatii BCR", nemultumirea avand la baza salariile de baza brute lunare, premierea si sporurile aferente muncii prestate suplimentar si in zilele de repaos saptamanal.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri