Moneda nationala s-a stabilizat aproape de nivelul de 3,52 lei/euro, cotatie apropiata celei de vineri seara, pe o piata apatica, dupa ce a incercat sa treaca de pragul de 3,53 lei/euro in prima parte a zilei, insa dobanzile ridicate de pe piata interbancara au stopat deprecierea.
"Leul a ramas la nivelul de 3,52 lei/euro, pe o piata linistita, iar cotatiile au fost apropiate de cele de vineri. Dobanzile (pe piata interbancara n.r.) au mai scazut fata de prima parte a zilei, insa se mentin la un nivel ridicat", a declarat dealerul Bancii Comerciale Carpatica (BCC) Florin Tucneanu, citat de NewsIn.

Leul a deschis sedinta valutara la cotatii de peste 3,52 lei/euro si, dupa ce a testat nivelul de 3,53 lei/euro, moneda nationala a revenit la cotatii situate in intervalul 3,5170-3,52 lei/euro, nivel in apropierea caruia s-a stabilizat pana la finalul sedintei. In jurul orei 16:50, bancile cumparau un euro cu 3,5190 lei si il vindeau cu 3,5255 lei.

Pe pietele din regiune, zlotul si forintul au revenit la cotatii apropiate de cele de la inceputul sedintei valutare, de aproximativ 3,30 zloti/euro, respectiv 233,6 forinti/euro, dupa usoare deprecieri pe parcursul zilei.

Cursul de referinta afisat de BNR a fost de 3,5224 lei/euro, ceea ce arata o depreciere nesemnnificativa a monedei nationale de 0,02% fata de cursul afisat vineri de banca centrala, de 3,5216 lei/euro. Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat de BNR arata o depreciere a leului cu peste un ban (0,53%), pana la 2,3865 lei/dolar, de la 2,3738 lei/dolar, cat era vineri.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a apreciat initial de la 1,4780 dolari pe euro pana la 1,4698 dolari/euro, nivel in jurul caruia a oscilat putina vreme. Ulterior, dolarul s-a depreciat treptat in fata monedei europene, pana la un nivel maxim al zilei de 1,4799 dolari/euro, iar la ora 16:50, ora Romaniei, euro era cotat la 1,4795 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 12,94% pe an, peste cel de 12,85% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 13,46% pe an, de la 14,01% pe an, cat era vineri.

Dobanzile interbancare de tip overnight s-au mentinut in jurul nivelului de 14% pe an, peste cel al dobanzii de politica monetara, de 10,25% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri