Piata bancara romaneasca a cunoscut cel mai ridicat ritm de crestere al creditarii bancare din regiune, arata un studiu publicat ieri de Rai-ffeisen Zentralbank ?sterreich AG (RZB). In general regiunea central si est-europeana are o dinamica a creditarii superioara medie continentului dezvoltat, arata studiul. Astfel, activele bancare cumulate s-au majorat in 2004 cu 15%, pana la un nivel de 658 miliarde euro (fata de 572 miliarde euro in 2003). Cea mai mare crestere a fost inregistrata in Romania (53,5%), Ucraina (30,2%) si in Rusia, considerata cea mai mare piata bancara din regiune (28,5%).

Europa Centrala si de Est continua sa reprezinte o regiune foarte atractiva pentru banci, cresterea economica previzionata pentru 2005 fiind de 4,8% fata de numai 1,5% pentru zona Euro.Previziunile pentru Romania vad o crestere cu 5,5% a economiei in anul 2005, peste media regiunii. In ultimii doi ani, bancile au crescut de aproximativ trei ori mai repede decat economia in ansamblu si este de asteptat ca aceasta tendinta sa continue. Imprumuturile companiilor re-prezinta motorul cresterii activitatii bancare, datorita expansiunii sale mai rapide.

Vine din urma insa puternic creditul pentru consum, acordat persoanelor fizice, asa numitul retail.
In 2004, imprumuturile catre companii au crescut cu 15% in Europa Centrala, cu 32% in Europa de Sud Est si 28% in CIS (Belarus, Rusia, Ukraina). In zona Euro, imprumuturile catre companii au crescut cu 5,4%. Creditele catre persoane fizice se plaseaza la rate si mai mari de crestere. Potentialul de crestere pentru acest segment devine si mai evident in comparatie cu zona Euro, unde creditele destinate clientilor persoane fizice se ridica la un nivel mediu de 50% din PIB. In Europa Centrala nivelul acestor credite este de 12,4% din PIB, in Europa de Sud-Est de 11,9% si in CIS de numai 3,5%.

In ECE, bancile internationale controleaza aproximativ 45% din totalul activelor bancare. Cu 27,3 miliarde euro, UniCredit se plaseaza pe locul al cincilea. In timp ce componenta topului primelor cinci banci a ramas nemodificata fata de anul trecut, pozitiile acestora s-au schimbat: la sfarsitul anului 2003, KBC conducea topul, urmat de Erste Bank, Unicredit, HVB si Raiffeisen.

Dupa activele totale proportionate (adica investitiile efective in ECE), Raiffeisen se claseaza pe locul al treilea (cu 28,6 miliarde euro), dupa Erste Bank (31,7 miliarde euro) si KBC (29,8 miliarde euro). Bancile austriece sunt puternic reprezentate in regiune. Printre cele mai mari 16 grupuri bancare, se afla patru banci austriece (Erste Bank, Raiffeisen, ?VAG si Hypo-Alpe Adria), in timp ce Bank Austria-Creditanstalt se ocupa de coordonarea activitatilor bancare din regiune, in cadrul HVB.

In ceea ce priveste activele totale, Raiffeisen International inregistreaza cel mai rapid ritm de crestere, cu o rata anuala cumulata de 33,4% pentru activele totale din ultimii patru ani.Aceasta reprezinta mai mult decat dublul cresterii inregistrate de Erste Bank (15,2%) si grupul HVB (12,4%). Raiffeisen si grupul HVB detin cea mai mare acoperire geografica, fiind prezente pe 15 piete din regiune. ING, Citigroup si VAG acopera fiecare cate opt piete.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri