Abundenta leilor din viestieriile bancilor si increderea acestora in stabilitatea pe termen lung a economiei a ieftinit imprumuturile statului din piata interna.

Ministerul Finantelor s-a imprumutat ieri din piata bancara pentru trei ani, cu 150 milioane lei noi (42 milioane euro, 50 milioane dolari) platiti cu o do-banda de 7,72%. La prima licitatie de titluri de stat e-mise in lei noi au participa 13 banci locale, care au supralicitat pentru o suma mai mult decat dublul (348 milioane lei noi) celei pe care Ministerul Finantelor era dispus s-o atraga.

Costul imprumutului este mic si arata increderea bancilor in capacitatea bancii centrale de a stapani inflatia.

Inseamna ca piata financiara romaneasca, dominata de jucatori straini, au acceptat un randament mai mic. Imprumutul are un randament real, daca scadem influenta inflatiei in urmatorii trei ani, de 3-4%.

Ratingul Romaniei ar fi permis, ca oricarei tari emergente, un imprumut la un randament real de 5%, spune analistul Florin Citu, de la BAC Investment Bank. Pe de alta parte, adauga Citu, faptul ca ieri bancile au supralicitat si au acceptat un castig mai mic arata si abundenta leilor care-si cauta plasamente.

Toti stau pe gramezi de bani. E clar ca nu sunt multe surse de profit in piata bancara. Deocamdata e riscant pentru banci sa finanteze industria, de pilda. Asta s-a intamplat insa in toate economiile in expansiune, asa numitele economii emergente. Banii din tarile dezvoltate, unde dobanzile sunt mici, au migrat catre aceste tari in cautarea unor profituri. Suma nu este insa foarte mare, insa arata setea de plasamente, a spus Citu.

In esenta, adauga analistul de la BAC Investment Bank, batalia pentru cele 15.000 de titluri de stat arata ca investitorii straini au incredere in banca centrala, in institutiile statului si in perspectivele de dezvoltare economica.

Ei ignora volatilitatile pe termen scurt, fie ca e vorba de turbulente politice sau efecte negative ale inundatiilor si vad, pe termen mediu o economie stabilizata, spune Citu.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri