Arbitrul pensiilor private a anuntat luni ca a sanctionat 28 de brokeri de pe piata, din care 22 de societati au primit amenzi contraventionale intre 3 si 5% din capitalul social, pentru incalcarea unor norme si prevederi emise in aplicarea legii privind fondurile de pensii private obligatorii.
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a sanctionat agenti de marketing, societati de brokeraj sau intermediari cu amenzi, retragerea autorizatiei si cu avertisment scris, in urma unor controale efectuate in intervalul septembrie 2007-iunie 2008.

"Mentionam ca pe piata pensiilor private functioneaza, in prezent, un numar de 62 de agenti de marketing persoane juridice, dintre care 47 brokeri de pensii private si 15 intermediari de pensii private. Rezultatele verificarii au scos la iveala o serie de disfunctionalitati cu privire la respectarea de catre acestia a obligatiilor de raportare prevazute de normele emise de catre CSSPP", se arata in comunicatul CSSP.

Brokerii de pensii private au fost sanctionati cu amenzi intre 3 si 5% din capitalul social pentru incalcarea mai multor norme si prevederi prevederi emise in aplicarea legii privind fondurile de pensii private obligatorii.
Printre acestea se remarca norma care arata ca "agentii de marketing persoane juridice, brokeri de pensii sau intermediari vor transmite Comisiei lunar, pana la data de 25 ale lunii urmatoare, situatia privind taxa de functionare".

Societatile sanctionate cu pana la 5% din capitalul social au incalcat si prevederi cu privire la plata sumelor datorate lunar care "se va realiza cel tarziu pana la data de 25 a fiecarei luni pentru luna precedenta, fara deducerea din obligatia de plata a comisioanelor bancare".

Nu a fost respectata nici norma cu privire situatiile financiare anuale ale entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de Comisie, care trebuie sa se depuna la Comisie in termen de 120 de zile calendaristice de la incheierea exercitiului financiar.

Comisia a retras autorizatia de fuctionare si a radiat din Registrul CSSPP brokerul SC SE Fond Broker de pensii private SRL, conform legii privind marketingul fondului de pensii administrat privat, se arata in comunicat.

In urma controalelor, au fost sanctionati cu amenda de 5% din capitalul social doi brokeri - Anne's Broker de Pensii Private SRL si Intermanagement Broker de Pensii Private SRL.

Cu 4% din capitalul social au fost amendate noua societati - Smart Broker de Pensii Private, Tak Broker de Pensii Private, Capital & Alliance Private Pensions Broker de Pensii Private, Banat FIM Broker de Pensii Private, Eurobrokers Broker de Pensii Private, VBL Broker de Pensii Private, Prim Net Broker de Pensii Private, Solidaritatea Broker de Pensii Private, Lion Broker de Pensii Private.

De asemenea, cu 3% din capitalul social au fost sanctionati 11 brokeri - Marshaly Agent de Marketing pentru fonduri de pensii facultative - Broker de Pensii Private, Astop Broker de Pensii Private, Crefo Broker de Pensii Private, Saima Broker de Pensii Private, Carpatica Life-Broker de Pensii Private, Alfa Broker de Pensii Private, Famillio Broker de Pensii Private, VS Company Broker de Pensii Private, Grawe Pension Services Broker de Pensii Private, Rentabilitate Broker de Pensii Private si Eurobrockfin Broker de Pensii Private.

Cu avertisment scris au fost sanctionate societatile Allinvest-Broker de Pensii Private, Sital-Broker de Pensii Private, Prosper Broker de Pensii Private, SEF Pension-Broker de Pensii Private si Banca Romaneasca.
"Mentionam ca, din cei 62 de agenti de marketing persoane juridice care au fost autorizati, respectiv avizati de CSSPP pentru a desfasura activitati de marketing al fondurilor de pensii administrate privat, in conformitate cu raportarile transmise CSSPP, 16 nu au desfasurat activitate (nu au inregistrat venituri)", se mai spune in comunicat.

Arbitrul pensiilor private a amintit ca, in perioada septembrie 2007-iunie 2008, au fost radiati doi brokeri de pensii private din Registrul CSSPP, respectiv Time Broker de Pensii Private si OTP Broker de Pensii Private, in urma solicitarii acestora de retragere a autorizatiei.

Potrivit legii, activitatile de supraveghere si control desfasurate de catre CSSPP au drept scop protejarea interesului participantilor in sistemul de pensii private si a beneficiarilor acestora.

Conform legislatiei in vigoare, CSSPP pune accent pe supravegherea prudentiala a activitatii desfasurate de catre entitatile din sistem, prin monitorizarea indeplinirii de catre acestea a obligatiilor care le revin fata de CSSPP si fata de participanti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri