Un numar mare de institutii bancare si-au aratat interesul pentru preluarea pachetului majoritar al BCR. Printe aceste institutii bancare intalnim si bancile belgiene Fortis, KBC si Dexia. KBC este cea mai prezenta institutie financiara de pe piata capitalului est-european. Fortis a avut un debut remarcabil pe piata turca, cu cateva luni in urma achizitionand Disbank pentru 1 miliard de euro.
Cotidianul de la Bruxelles, La Libre Belgique, se ocupa de atractivitatea BCR-ului pentru investitorii din Belgia, intr-un recent articol sub titlul "Ce-i atrage pe belgieni in Romania".

Exista toate ingredientele pentru ca firmele straine sa fie interesate de investitii in Romania. Romania este o tara de talie semnificativa (22 milioane locuitori), are o economie care se dezvolta, iar integrarea in Uniunea Europeana se profileaza pentru 2007. Ca si Bulgaria, Romania se afla intr-o perioada de crestere economica sustinuta (in jur de 5% in 2004 si 2005) si cu o inflatie care se mentine in limite reduse.

Competitia pentru prima banca romaneasca nu este deloc surprinzatoare. Se vehiculeaza o suma de 1,5 miliarde de euro pentru preluarea pachetului majoritar al bancii. KBC, una din candidatele la achizitia BCR, este cea mai prezenta institutie financiara de pe piata capitalului est-european, fiind urmata de bancile italiene Unicredito si Intensa si austriecii de la Bank of Austria. Ca in cazul oricarei tari din regiune, activitatea bancara din Romania este foarte promitatoare, caci vor trebui finantate necesitatile unei populatii de

22 milioane de locuitori, cerinte aflate mereu in crestere.

S-a ajuns la situatia ca tot ceeea ce putea fi vandut in aceasta parte a Europei sa fi fost deja vandut. "Aproape nu mai exista vreo banca care sa nu fi fost deja achizitionata sau care urmeaza sa fie achizitionata", a afirmat Jean - Louis Six, administrator la BERD.


Avand in vedere aceste avantaje, nu va parea exagerat daca participarea majoritara la BCR va fi vanduta scump, chiar foarte scump. Pretul creste deoarece "perspectivele de aderare la Uniunea Europeana sunt foarte clare", a subliniat Jean - Louis Six. Ce se va intampla daca nici o banca belgiana nu va reusi sa achizitioneze banca romaneasca? Dupa piata din Balcani, tintele viitoare ale investitorilor belgieni sunt Turcia si Ucraina. Turcia inregistreaza deja un record de investitii bancare.

Actionariatul strain din banci a crescut de la 5% la inceputul anului pana la 15% in aceasta perioada. Fortis a avut un debut remarcabil pe piata turca, cu cateva luni in urma achizitionand Disbank pentru 1 miliard de euro. Potrivit lui Jean-Louis Six, este evident ca Ucraina are, de asemenea, "un enorm potential", dar ea se afla intr-un stadiu mult mai putin evoluat decat Romania.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri