Mihai Sfintescu, director de investitii la 3TS Capital Partners, anticipeaza ca va trece circa un an de zile pana cand vom asista la o situatie mai stabila pe pietele financiare internationale.
Acesta spune ca era evident ca bancile de investitii mari au expunere fata de sectorul imobiliar prin diverse instrumente finantate prin imprumuturi pe termen scurt, deci nota de plata nu avea cum sa le ocoleasca. „Recunosc insa ca sa vezi Merrill Lynch obligata sa renunte la independenta dupa aproape 100 ani, iar Lehman in faliment este o magnitudine la care era greu sa te gandesti”, enunta Mihai Sfintescu.

Reprezentantul companiei de private equity 3TS Capital Partners, cu investitii de peste 30 de milioane de euro pe piata locala, spune ca aceeasi tendinta s-a pastrat si cu firmele de asigurari: acestea au asigurat diverse emisiuni de derivative de credit, asigurandu-le in acest fel investment grade rating’, dar acum sunt obligate sa absoarba pierderile aferente si sa consituie provizioane pentru viitoare scaderi. AIG, o firma de talie mondiala, care pana nu demult avea rating AAA (cel mai bun), este acum obligata sa ia un imprumut de urgenta de la Federal Reserve.

Sfintescu estimeaza ca bancile comerciale din SUA, dar si din alte tari, au fost si vor fi in continuare afectate. „Intr-adevar, recesiunea economica probabil incepe abia acum in SUA si va determina cresterea somajului, care la randul ei va mari numarul de incidente de plata pe ipoteci si alte credite. Deci, pe masura ce somajul va creste, va creste si cantitatea de imprumuturi neperformante din bancile comerciale, care vor fi obligate sa-si diminueze valorile activelor”, adauga acesta.

Intr-una dintre cele mai dramatice zile din istoria Wall Street, Bank of America a acceptat sa cumpere banca Merrill Lynch pentru circa 50 de miliarde dolari, ca sa evite o accentuare a crizei, iar Lehman Brothers a invocat Capitolul 11 de protectie impotriva falimentului.

De asemenea, bancile comerciale din SUA si alte tari detin derivative de credit care vor pierde in continuare din valoare, enunta directorul de investitii de la 3TS Capital Partners. Totusi, interventia energica a FED-ului (dar si BCE, si BA), care a pus la dispozitie fonduri de refinantare, a limitat o eventuala criza globala de lichiditate. „E posibil sa vedem si cateva falimente de banci comerciale din SUA, mai ales cele cu expunere mare pe ipoteci – deja un caz a fost Countrywide Financial”, mai spune Sfintescu.

Ca efecte in piata de profil, Mihai Sfintescu se asteapta ca bancile de investitii sa isi imbunatateasca sistemele de management al riscului, sa puna accent mult mai mare pe venituri din servicii catre terti (consultanta M&A, brokeraj in agentie, management de active) fata de tranzactii pe propriul cont si sa utilizeze mult mai putin capital de imprumut mai ales pe termen scurt (deleveraging).

Bancile centrale din intraga lume s-au mobilizat ieri pentru a preintampina efectele scaderii pietelor de capital si devalorizarii dolarului in raport cu alte valute, dupa anuntul bancii de investitii Lehman Brothers ca va solicita protectie sub legea falimentului, si al acordului prin care Bank of America a preluat grupul financiar Merrill Lynch, pentru 50 miliarde dolari.

„Criza de lichiditate a fost probabil depasita prin interventia concertata a celor mai puternice banci centrale din lume. Acum urmeaza probabil recesiunea care va aduce somaj, falimente si posibil chiar deflatie”, explica Sfintescu.

Pietele de capital au cazut puternic luni, in reactie la planul Lehman Brothers de a-si suspenda operatiunile de tranzactionare.

Piata new-yorkeza a deschis in scadere semnificativa sedinta de luni, dupa ce banca de investitii Lehman Brothers s-a pus sub protectia legii falimentelor, iar Merrill Lynch a anuntat ca va fi preluata de Bank of America. Astfel, indicele Dow Jones a scazut cu 2,34%, Nasdaq, cu 2,65%, iar indicele Standard & Poor's, cu 2,95%
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri