Dupa aplicarea noilor norme de creditare impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR), cea mai mare suma ce va putea fi contractata de populatie printr-un credit ipotecar va fi tot in franci elvetieni, ca si in prezent, arata un studiu efectuat de brokerul de credite Kiwi Finance.
Noile reguli vor duce la o scadere cu 10-30% a sumei pe care populatia va putea sa o contracteze printr-un credit ipotecar, in functie de moneda in care este acordat creditul, iar moneda in care va putea fi imprumutata cea mai mare suma ramane francul elvetian, se arata in studiul Kiwi Finance "Efectele normelor BNR asupra pietei bancare romanesti" prezentat de companie.

"In continuare, suma cea mai mare ce poate fi accesata este in franci elvetieni, cu toate ca este valuta ce va inregistra cele mai mari scaderi la nivelul pragului maxim de creditare", acesta urmand sa scada cu circa 30% dupa implementarea noilor norme, intr-un scenariu pesimist, a explicat directorul general al Kiwi Finance, Anca Bidian.

Pe scenariul simulat in varianta pesimista, clientii vor putea accesa o suma in franci elvetieni cu 18% mai mare decat cea in euro, fata de diferenta de 26% din prezent. In ce priveste creditarea in euro, pragul maxim la care o persoana se va putea imprumuta va scadea cu 24%, iar pentru creditele in dolari, cu 18%, conform calculelor Kiwi Finance.

Tot in varianta pesimista, studiul Kiwi Finance estimeaza o majorare a sumei maxime pe care clientul o poate accesa in dolari fata de moneda europeana, de la 6% in prezent, la 15% dupa aplicarea normelor BNR. Ecartul dintre sumele ce vor putea fi imprumutate in dolari si cele in moneda elvetiana este singurul care va suferi o depreciere, de la 19% in prezent, la 3%, in scenariul pesimist estimat de Kiwi Finance.

Pe de alta parte, scenariul optimist preconizat de Kiwi Finance in raport, estimeaza o scadere a nivelului maxim de creditare cu cel putin 10% fata de suma maxima pe care clientul o poate lua in prezent. Astfel, in dolari si franci elvetieni, pragul maxim coboara cu 10%, in timp ce pentru moneda europeana, nivelul cel mai ridicat al imprumutului se diminueaza cu 12%. Şi in acest caz, suma maxima pe care un client o va putea imprumuta de la banca va fi tot in franci elvetieni, cu 30% mai mult fata de suma pe care o va putea lua in euro.

In ceea ce priveste creditele in euro negarantate, plafonul maxim de creditare ar putea scadea cu 30% intr-un scenariu pesimist si cu 2% in cel optimist, potrivit estimarilor Kiwi Finance.

Pentru creditele in lei fara garantie, compania estimeaza o reducere a valorii maxime de creditare cu 4-10% la persoanele cu un venit slarial pe familie de cel mult 1.000 euro.

"Vorbim mai degraba de o ajustare la creditele de nevoi personale in lei decat de un impact masiv", sustine Bidian.

Pentru cei cu venituri de peste 1.000 euro, creditul maxim negarantat de 20.000 euro nu va suferi nici o modificare in viziunea analistilor Kiwi Finance.

Studiul Kiwi Finance a luat in calcul in cadrul scenariului pesimist toti cei trei factori impusi de noul regulament de creditare al BNR pentru calcularea nivelului maxim de indatorare - cea mai mare majorare a ratei dobanzii conform statisticii BNR, cel mai ridicat nivel de apreciere fata de leu a monedei in care se acorda creditul si cea mai mare crestere a nivelului comisioanelor si a altor cheltuieli de administrare ale creditului prevazute in contract.

In scenariul optimist, Kiwi Finance a luat in calcul doar cea mai mare crestere a comisioanelor si a altor cheltuieili legate de administrare.

Studiul este realizat in urma unei medii efectuate pe baza simularilor de oferte de la primele sapte banci din piata. De asemenea, calculul a fost efectuat pentru familiile cu un venit eligibil de 1.000 euro, care contracteaza un imprumut pe 25 ani. Pentru realizarea studiului, Kiwi Finance a luat in considerare numai dobanzile variabile, fara oferte promotionale sau perioade de gratie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri