Romanii pot cumpara si vinde inclusiv la bursa din New York

Investitiile in actiuni au devenit o alternativa din ce in ce mai buna la depozitele in lei la banci. In 2004, considerat cel mai bun an al bursei de dupa 98, cotatiile s-au dublat in medie, aducand castiguri pe masura celor care au jucat la bursa. In acelasi timp, dobanzile oferite de banci au inceput sa intre incet-incet la apa, scazand de la 16%, la inceputul lui 2004, spre 5,5% in prezent, din care se scade si impozitul de 10% impus de Ministerul Finantelor de pe 4 iunie. In aceste conditii, normal ar fi ca romanii sa caute alternative la depozitele bancare mai rentabile, care sa acoperecel putin inflatia. Investitiile pe bursa sunt o solutie.

20.000 de romani joaca la bursa de pe calculator

Cu toate ca are putini adepti in Romania, jocul la bursa a incetat sa se adreseze doar specialistilor in finante si oamenilor de afaceri de top. Pentru a deveni client la bursa, va trebuie doar o copie dupa buletin si suma minima necesara pentru a deschide un cont. Daca, in trecut, cotatiile actiunilor se gaseau doar in ziare, cu o zi intarziere, acum se gasesc in direct pe site-ul bursei si al firmelor de brokeraj. Cumpararea sau vanzarea de actiuni se poate decide cu un simplu click pe internet, fata de anii trecuti cand marea incercare era ca telefonul brokerului sa nu sune ocupat.

Circa 15.000-20.000 de persoane apeleaza la tranzactiile bursiere online, spune Razvan Pasol, presedinte la Intercapital. Problema e ca investitiile financiare sunt putin cunoscute, iar publicul e reticent cu orice nu cunoaste. E pacat, pentru ca anul trecut piata a mers foarte bine, explica Pasol. In prezent, persoanele care vor sa joace la bursa romaneasca in direct de pe internet pot alege intre cinci firme de intermediere. Este vorba de Intercapital, Vanguard, Est Invest, Onlinebroker si Prime Transaction. Conturile deschise pe site-urile acestora permit clientilor sa vada la orice moment preturile, actiunile din portofoliu, precum si statistici cu pierderile si castigurile de la o perioada la alta. Exista si clasamente ale clientilor care au obtinut profiturile cele mai mari.

Actiunile cotate la bursele din marile centre financiare ale lumii - New York(NYSE, Nasdaq), Frankfurt, Londra, Tokyo pot fi acum cumparate sau vandute de romani. Pentru a avea acces la marile burse, trebuie sa va deschideti un cont la un broker autorizat. O astfel de firme exista deja in Romania: WBS holding. Daca aveti un cont deschis, puteti tranzactiona singur de pe internet, puteti da ordine dealerilor prin telefon sau ii puteti lasa pe ei sa cumpere ori sa vanda in locul dv. Si alti brokeri sunt tentati sa ofere astfel de servicii. Dar CNVM nu da voie brokerilor romani sa ofere servicii de tranzactionare in strainatate, explica Pasol.

Pentru actiuni romanesti

- se completeaza formularul online
- se downloadeaza contractul de pe internet si se semneaza
- se face prima alimentare a contului, de regula 15 milioane lei
- documentele se trimit impreuna cu o copie dupa buletin la sediul firmei de brokeraj

Pentru actiuni in strainatate (WBS)

copie dupa buletin
suma minima pentru deschiderea contului - 5.000 euro
contract semnat cu un broker autorizat
obtinerea avizului de la BNR
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri