Nou-venitii la bursa in perioada de maxima efervescenta de la inceputul anului isi contempla cu tristete minusurile din cont
Multi si-au transformat speculatiile nereusite in investitii pe termen lung; altii au vandut in pierdere si nu mai vor sa auda de actiuni.

Pe piata de capital increderea se pierde si se recastiga rapid. Nu este insa obligatoriu sa fie vorba de aceiasi jucatori. In Romania, o buna parte dintre cei care si-au diminuat economiile investind prin ianuarie-februarie in actiuni pot fi pierduti de brokeri ca musterii. Daca la inceputul anului, numarul conturilor active ajunsese la 10.000 acum numarul investitorilor care fac cel putin o tranzactie pe luna s-a injumatatit. E adevarat, relativ putini au plecat cu banii acasa, in conditiile in care sunt pe minus binisor. Cei mai multi au intrat in "conservare" si asteapta vremuri mai bune. Pe langa bani, multi au pierdut si buna parte din entuziasmul fata de acest tip de plasament si pandesc momentul de a iesi onorabil din joc Si in acest caz, incepatorii au intrat pe val, atunci cand corectiile erau aproape si au asigurat exitul jucatorilor experimentati.

Dilemele existentiale ale brokerului

In absenta tranzactiilor short (poti vinde actiuni pe care nu le ai, dar le imprumuti de la broker platindu-i dobanda pentru perioada in care le deti, profitul fiind obtinut in urma scaderii cotatiillor) investitorii pot castiga la bursa doar in perioadele de crestere. Asta pune brokerii intr-o postura ingrata: daca isi tempereaza clientii in perioadele mai proaste, acestia nu mai tranzactioneaza, deci nu mai platesc comision. Daca ii sfatuiesc sa cumpere, iar piata scade, risca de asemenea sa-i piarda. Problema se rezolva de regula prin afisarea unui optimism moderat: clientului i se recomanda plasamente pe termen mai lung, in acest fel trendul avand vreme sa se intoarca.

Exercitii de imaginatie

Vecinul dumneavoastra e investitor inrait, se lauda la o bere cu SIF-urile lui, asa ca nu ati mai rezistat si ati achizitionat actiuni la 1 martie, intr-o zi de marti (coincidenta, trei ceasuri rele!). Sa presupunem ca n-ati fost atat de neinspirat incat sa cumparati Sofert (-74%) sau Carbochim (-60%). Ati luat la sfaturile brokerului doar companii lichide adica ceva SIF (Oltenia si Moldova), SNP, Rompetrol Rafinare, BRD. In paranteza fie spus, recomandarile brokerului sunt in Romania cam trase la xerox pentru majoritatea clientilor, pentru ca in ciuda celor peste 60 de societati listate, doar cateva sunt suficient de tranzactionate la BVB. Din pacate, la 100 de milioane de lei vechi investite, acum puteti obtine in cazul vanzarii actiunilor doar 76 milioane lei vechi. Cel mai mult au scazut actiunile Rompetrol Rafinare (-31%) iar cele mai stabile au fost cotatiile SNP, care au pierdut "doar" 12%, sub media corectiilor din piata (indicele BET-C a scazut in perioada 1 martie-11 iulie cu 20%). Este interesant de remarcat ca numai doua companii au reusit in acest interval sa evite corectiile ce au afectat piata, restul suferind deprecieri ale pretului actiunilor.

Jucatorii mari dau stabilitate pietei

"Cei intrati in piata la inceputul anului s-au panicat cand bursa a inceput sa scada. I-am sfatuit sa nu vanda in pierdere ci sa astepte pentru ca maximele istrorice vor fi din nou-atinse mai devreme sau mai tarziu. Caracterul pronuntat speculativ al bursei romanesti e dat de lipsa investitorilor institutionali, de aici si volatilitatea ridicata a cotatiilor. In acest moment e dificil de gasit un loz castigator la bursa, toate societatile sunt bine cantarite de investitori. Eventual de pe Rasdaq ar putea apare surprize placute, pentru cei care digera lichiditatea scazuta."
Adrian Manaila, presedinte Elda Invest

Psihoza FNI

"Corectiile din martie au provocat neliniste, au existat chiar cazuri in care am fost sunati si am auzit comparatii malitioase intre bursa si raposatul FNI. Am incercat sa explicam ca nu exista crah absolut, ca actiunile nu se volatilizeaza si vor continua sa dea dividende, actiuni gratuite, etc. Totusi, desi au existat vanzari importante, nu am avut clienti care sa isi lichideze complet portofoliul in pierdere."
Marcel Murgoci, director de operatiuni Estinvest

Portofolii vituale: nu tot ce zboara se mananca

Daca o actiune a crescut cu 100%, nu inseamna ca acest profit se putea bifa de toti investitorii. Poate doar de norocosii care o detineau deja in portofoliu. Practic, putini reusesc sa intre pe o actiune la minimul istoric pentru a iesi apoi in varful topului. Portofoliile virtuale propuse de doua site-uri specializate demonstreaza acest lucru. Kmarket n-a reusit sa bata indicii pietei, in ciuda experientei administratorilor site-ului. In 2005 profitul realizat este de 11%, fata de 100% in 2004 (prin comparatie, indicele BET-C a crescut cu 12%, respectiv 103%). Soldul este alcatuit in acest moment din actiuni SIF (Transilvania, Oltenia, Moldova), Banca Transilvania, Turbomecanica, Impact, SSIF Broker. KTD Invest a mizat prea mult pe Rompetrol Rafinare iar portofoliul lor virtual, care mai include SIF Muntenia, Oltenia, si Turbomecanica, a pierdut in 2005 peste 17% din valoare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri