Moneda nationala s-a depreciat vineri pe piata bancilor de la 3,8240 la 3,9155 lei/euro, iar pe finalul zilei s-a temperat in apropierea nivelului de 3,88 lei/euro, in asteptarea celui de-al doilea vot al Camerei Reprezentantilor din SUA pentru planul de salvare a sistemului financiar.
"Leul s-a depreciat cel ma rau dintre toate monedele emergente din regiune, iar cursul sau a avut si o volatilitate foarte ridicata. Piasa a fost marcata si de foarte multe speculatii", a spus analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, citat de NewsIn.

Ea a adaugat ca problema principala este ca, momentan, leul nu are motive de apreciere, in conditiile in care "stirile de pe piata locala despre majorarea salariilor functionarilor publici si pensiilor sunt extrem de negative, mai ales in perspectiva alegerilor, iar pe plan international, lucrurile sunt sumbre".

La ora 19:00, bancile cumparau un euro cu 3,8720 lei si il vindeau cu 3,8780 lei.

Cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata o depreciere cu aproape 11 bani (2,97%), pana la un nou minim al ultimilor trei ani si noua luni, de 3,8720 lei/euro. Cursul nu a mai avut o cotatie atat de joasa din 7 ianuarie 2005, cand banca centrala anunta un curs de referinta de 3,8830 lei/euro.

Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat, vineri, de BNR, arata o depreciere cu aproape 9 bani (3,3%) a leului, pana la 2,7912 lei/dolar, de la 2,7017 lei/dolar, cat era joi.

Si in regiune, monedele emergente au avut tendinte pronuntate de depreciere, urmate insa spre finalul zilei de usoare aprecieri. Astfel, zlotul polonez a oscilat in jur de 3,4250 zloti/euro cu o depreciere temporara la 3,4560 zloti/euro, iar dupa ora 17, ora Romaniei, s-a apreciat treptat la 3,3990 zloti/euro. Moneda ungureasca s-a depreciat de la 243,99 la 246,92 forinti/euro, dupa care s-a apreciat la 244,70 forinti/euro.

Pe pietele internationale, dolarul a oscilat intre 1,37 si 1,39 dolari/euro, iar la 19 ora Romaniei, euro era cotat la 1,3825 dolari.

Investitorii sunt ingrijorati ca planul de salvare a sistemului financiar american, votat miercuri seara de Senatul SUA, ar putea fi respins vineri pentru a doua oara de Camera Reprezentantilor.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, vineri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 13,97% pe an, usor peste cel de 13,58% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat pana la 15,06% pe an, de la 14,59% pe an, cat era joi.

Dobanzile overnight au continuat sa urce, pana la 14-15% pe an, nivel mult peste cel al dobanzii de politica monetara, de 10,25% pe an, pe fondul nivelului ridicat al cererii de lei din piata.

BNR nu a organizat, totusi, nici o licitatie de injectare de lei in piata, in conditiile in care leul s-a depreciat cu peste 3% pe piata interbancara in decurs de o zi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri