Banca Centrala Europeana (BCE), Federal Reserve si Bank of England (BoE), au redus miercuri dobanzile cheie cu jumatate de punct procentual, intr-o actiune concertata, menita sa ajute bancile pentru a face fata crizei economice globale.
Astfel, BCE a coborat dobanda de politica la 3,75%, Fed la 1,5% si BoE la 4,5%. In schimb, banca centrala a Japoniei s-a vazut in imposibilitatea de cobori dobanda cheie, aceasta fiind deja la un nivel foarte scazut, de 0,5%.

Banca centrala a Suediei a luat, de asemenea, decizia de a cobori dobanda de referinta cu 0,5%, la 4,25%. Banca centrala a Chinei a anuntat, tot miercuri, o scadere a dobanzii la imprumuturile pe un an, cu 0,27 puncte procentuale, pentru a doua oara in cursul unei luni. Decizia intra in vigoare joi.

Decizia marilor banci centrale vine dupa ce bursele asiatice s-au prabusit si cele europene au deschis in scadere, in contextul in care, dupa Statele Unite, a venit randul Marii Britanii sa anunte un plan major de sustinere a sistemului bancar, ce implica o nationalizare partiala a celor mai mari banci.

Indicele bursier japonez Nikkei a coborat, miercuri, cu 9,38%, cea mai mare scadere zilnica de la prabusirea burselor din 1987.

Tendinta de prabusire a cuprins intreaga Asie: cu putin timp inainte de inchiderea sedintei, Bursa din Hong Kong a scazut cu 7%, cea din Seul cu 4,80%, Sidney cu 4,97%, Shanghai cu 3,08%, Singapore cu 4,98%, Bombay cu 8,16%, Bangkok cu 5,62%, Taipei cu 5,76%, Manila cu 4,80%, Kuala Lumpur cu 2,19% si Noua Zeelanda cu 1,90%.

Bursele europene au deschis in scadere puternica: la jumatate de ora de la debutul sedintei de tranzactionare, Londra a pierdut mai mult de 3%, bursa din Paris a scazut cu 4,85%, iar cea din Frankfurt cu aproape 5%. La Moscova, cele doua burse principale au intrerupt sedinta de tranzactionare la 35 de minute dupa deschidere, din cauza scaderilor masive.

Tranzactionarea a fost suspendata Bursa de Valori Bucuresti (BVB), dupa ce indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 9,25%, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 10,68%. Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), pierdea 14,64%, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, cobora cu 10,60%

In regiunea Golfului, bursele bogatelor monarhii petroliere au inregistrat a patra zi consecutiva de scaderi, cea mai importanta scadere fiind cea a bursei din Dubai, ce a coborat in deschidere cu peste 10%.

La Londra, inainte de a detalia planul in fata Parlamentului, ministrul de finante Alistair Darling a anuntat o serie de masuri de sustinere pentru cele mai mari opt banci din regat, plan a carui valoare ar putea ajunge la 50 miliarde lire, precum si deblocarea unei linii de creditare de 200 miliarde lire sterline.

Cele opt banci implicate sunt Abbey, ce apartine grupului spaniol Santander, Barclays, HBOS, ce este pe punctul de a fi cumparata de Lloyds TSB, HSBC, Lloyds TSB, Nationwide Building Society, cea mai mare banca nelistata din Marea Britanie, Royal Bank of Scotland si Standard Chartered. Toate aceste banci si-au confirmat participarea la planul de salvare.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri