Moneda nationala s-a stabilizat la 3,8050 lei/euro pe finalul ultimei sedinte valutare a saptamanii, in urma interventiei Bancii Nationale a Romaniei (BNR) in jurul pranzului, dupa ce, de dimineata, leul fluctua puternic pe piata valutara, in ton cu regiunea.
"Piata s-a mai linistit pe finalul sedintei, dupa interventia BNR. In mod normal, leul ar fi trebuit acum sa se deprecieze destul de mult, pentru ca in regiune e o miscare puternica in continuare", a spus Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank Romania, pentru NewsIn.

Leul s-a depreciat puternic in deschiderea sedintei, pana la 3,9350 lei/euro, dupa care a intrat pe un trend de apreciere, pana la 3,82 lei/euro. La ora 13:03, banca centrala a intervenit direct in piata valutara prin vanzarea a aproximativ 40 milioane euro, miscare ce a avut ca efect imediat aprecierea semnificativa a leului cu peste 5 bani, la mai putin de 3,77 lei/euro.

Dealerii au vazut in miscarea BNR un semnal ca banca centrala este gata sa intervina oricand este cazul.

Interventia BNR a venit inainte ca banca centrala sa afiseze cursul de referinta, care, ca urmare a interventiei, a dus la o apreciere semnificativa a leului. Dupa interventia BNR, leul a revenit spre 3,80 lei/euro, in urma unor marcari de profit, nivel deasupra caruia s-a mentinut ulterior.

La 16:55, bancile cumparau un euro cu 3,8040 lei si il vindeau cu 3,8140 lei.

"Banca centrala poate vrea sa aprecieze leul pana la 3,70 lei/euro, dar nu cred ca ar putea sa ajunga acolo. Criza financiara pune presiune foarte mare, iar BNR nu are foarte mare libertate de miscare in aceste conditii", a mai spus Ciprian Mihai.

In regiune, zlotul si forintul au fluctuat, de asemenea, in intervale foarte largi. Astfel, forintul s-a depreciat cel mai mult dintre toate monedele emergente, pierzand initial peste 8 forinti, pana la 272,61 forinti/euro, dupa care si-a inversat tendinta, apreciindu-se pana la 260,7 unitati/euro. Ulterior, moneda ungureasca s-a stabilizat in jurul nivelului de 263 forinti/euro. Zlotul s-a depreciat pana la 3,64 unitati/euro, dupa care a castigat teren in fata euro, pana la 3,53 zloti/euro, stabilizandu-se apoi la 3,58 unitati/euro.

Cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata o apreciere a leului cu aproape 6 bani (1,46%), pana la 3,7690 lei/euro. Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat de BNR arata o apreciere nesemnificativa (0,02%) a leului, pana la 2,7811 lei/dolar, de la 2,7817 lei/dolar, cat era joi.

Pe pietele internationale, moneda americana a fluctuat puternic in intervalul 1,3507 - 1,3650, apreciindu-se usor in fata euro dupa ora 11, ora Romaniei. La ora 17:00, ora Romaniei, euro era cotat la 1,3553 dolari/euro.

"Pietele asteapta masuri concrete. Suntem abia la inceputul crizei, iar doar declaratiile nu cred ca pot face mare lucru pentru incurajare", a mai spus Ciprian Mihai.

Piata valutara a fost influentata negativ si de evolutia burselor, in conditiile in care Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a avut, vineri, o sesiune de predeschidere prelungita, pana la ora 16:30, decizia fiind luata in contextul international, in care bursele mondiale s-au prabusit.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de vineri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 14,57% pe an, peste cel de 13,66% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a crescut pana la 16,01% pe an, de la 15,09% pe an, cat era joi.

Dobanzile overnight din piata interbancara au coborat la 15% pe an, dupa ce, de dimineata, urcasera si pana la 17-20% pe an, nivel semnificativ peste cel al dobanzii de politica monetara, de 10,25% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri