Cresterea bursiera din luna iulie se datoreaza societatilor de investitii financiare (SIF). Statistic vorbind, , aproape 50% din lichiditatea bursei este data de tranzactii cu actiunile SIF-urilor.
In anii trecuti, vara activitatea la Bursa era mai lejera. Nu era un volum mare de tranzactii, iar indicii bursieri erau stabili, sustine Razvan Pasol, director SSIF Intercapital Invest, care nu uita sa adauge ca anul 2001 a facut exceptie de la aceasta regula. Iar dupa cum merge treaba, se pare ca si 2005 intra in categoria exceptie, mai ales ca luna iulie pare sa fie una a tranzactiilor mari.

Lichiditatea SIF-urilor

Pentru jucatorii la Bursa, lichiditatea bursiera (volumul vinzarilor si cumpararilor) a unei companii este un indicator important. O lichiditate buna ofera garantia ca pretul din piata nu este supraevaluat artificial, iar actiunile cumparate pot fi vindute oricind. Din acest punct de vedere, societatile de investitii financiare (SIF) au dat tonul pe piata de capital. Cele cinci SIF-uri au avut in luna iulie o lichiditate de 48,7% din piata bursiera. Pe primul loc in acest top se remarca SIF Oltenia cu 16,2%, urmat de SIF Moldova cu 14,3%, SIF Banat Crisana cu 7,3%, SIF Transilvania cu o cota de 5,5% si SIF Muntenia cu 5,4%.

Randamente bune

Cit priveste randamentele la aceste societati in iulie, ele pot fi considerate foate bune, aducind in medie cit depozitul bancar intr-un an. In topul randamentelor se remarca actiunile SIF Transilvania care s-au majorat cu 13,64%, urmate de cele de la SIF Muntenia cu 11,86%. Lista continua cu actiunile SIF Moldova care au crescut cu 9,17%, SIF Banat Crisana cu 7,69% si SIF Oltenia cu 5,30%.

Ce va fi

In momentul in care ordonanta privind majorarea pragului de detinere la SIF-uri de la 0,1% la 1% va fi publicata in Monitorul Oficial, cu siguranta ca pretul actiunilor la SIF-uri va creste, mai ales ca eu cred ca la ora actuala actiunile la aceste societati sint putin subevaluate, zice Razvan Pasol. In ultima perioada de timp se observa ca majoritatea SIF-urilor isi restructureaza portofoliile de actiuni, fapt care va avea in viitor ca efect o noua crestere a actiunilor la aceste societati de investitii financiare. O valoare exacta a actiunilor la SIF-uri ar putea fi cunoscuta anul viitor, cind actiunile Bancii Comerciale Romane intra in ringul bursier. Nu trebuie trecut cu vederea faptul ca fiecare societate de investitii financiare detine 6% din actiunile BCR, mai spune seful SSIF Intercapital Invest.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri