Moneda nationala s-a depreciat cu aproape 2 bani pana la 3,7869 lei/euro, dupa ce investitorii si-au pierdut din nou increderea in monedele tarilor emergente pe seama problemelor cu care se confrunta Ungaria, care au dus la prabusirea forintului.
Marti, Banca Nationala a Romaniei (BNR) afisase un curs de referinta de 3,7677 lei/euro.

Leul s-a depreciat foarte abrupt in primele doua de tranzactionare, cu 1,7%, de la 3,7615 la 3,8251 lei/euro, dar dupa ora 11 au aparut ordine semnificative de vanzare de euro care au redresat treptat cursul leului spre 3,78-3,79 lei/euro. La 13:45, bancile cumparau un euro cu 3,78 lei si il vindeau cu 3,79 lei.

"Forintul a fost cel mai agresiv in miscari azi (miercuri n.r.) si noi l-am urmat pe depreciere. Inainte de ora 13:00 au fost, insa, vanzari mari de valuta in piata si cursul s-a intors spre 3,78 lei/euro", a declarat dealerul-sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle, citat de NewsIn.

El a adaugat ca BNR nu a mai intrat in mod direct in piata valutara, dar jucatorii nu exclud ca in spatele vanzarilor mari de valuta sa fi stat banca centrala.

Pe pietele din regiune, moneda nationala a Ungariei s-a depreciat masiv in prima parte a sedintei de miercuri, cu aproape 6%, de la cotatii de 252,50 unitati/euro pana peste 267,50 unitati/euro, pe fondul ingrijorarilor legate de dependenta tarii de finantare straina si de raportul ridicat dintre creditele bancare si depozite.

Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat miercuri de BNR arata o depreciere de peste 2 bani a leului (0,91%), pana la 2,7822 lei/dolar, de la 2,7572 lei/dolar, cat era marti, pe seama tendintei de depreciere inregistrate de dolar pe pietele internationale.

Pe pietele internationale, moneda americana a pierdut teren de la 1,3537 la 1,3680 dolari/euro, iar la 13:45, ora Romaniei, euro era cotat la 1,3675 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de miercuri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 11,77% pe an, peste cel de 11,74% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a crescut usor pana la 12,70% pe an, de la 12,68% pe an, cat era marti.

Dobanzile overnight din piata interbancara se mentin la niveluri ridicate de 11,70-12,70% pe an, peste nivelul dobanzii de politica monetara, de 10,25% pe an.

"A intrat si Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) in piata sa atraga bani in depozite la noua zile, pana pe 24 octombrie, pentru ca are de platit salariile si e posibil ca si din cauza asta sa fie dobanzile interbancare atat de ridicate", a mai spus Birle.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri