Sucursala din Romania a GarantiBank se va transforma in subsidiara, reglementandu-si astfel normele de functionare conform celor impuse de BNR, fata de cele ale bancii centrale olandeze, dupa care activeaza in prezent, a declarat directorul de retail al bancii, Okan Yurtsever.
"GarantiBank are in plan sa devina o banca locala si, in acest sens, isi va ajusta normele interne pentru a fi pregatita sa functioneze ca o banca locala din toate punctele de vedere", a spus Yurtsever, citat de NewsIn.

Reprezentantii bancii nu au dat detalii referitor la data cand banca va deveni subsidiara, insa au spus ca procesul de transofrmare este in curs de desfasurare.

In prezent, GarantiBank functioneaza ca sucursala a GarantiBank International NV din Olanda, care este detinuta de GarantiBank Turcia.

Astfel, sucursala din Romania se supune reglementarilor bancii centrale olandeze. Cu toate acestea, GarantiBank nu exclude implementarea unora dintre normele de creditare a populatiei impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in noul regulament, inainte de a deveni subsidiara.

"Chiar daca GarantiBank este reglementata de autoritatea bancara din Olanda, va adopta in Romania o serie de reguli incluse in legislatia locala, tinand cont si de strategia de risc a bancii. In prezent, analizam noul regulament de creditare in vederea adaptarii normelor proprii la acesta", a mai spus Yurtsever.

Gradul maxim de indatorare pe care il accepta banca, in prezent, este de 70% din venitul net al clientului. "Luam in calcul numai nivelul venitului net al solicitantului, indiferent de produsul solicitat, din care sunt deduse cheltuielile de subzistenta", a mai spus directorul de retail bancar al GarantiBank.

In ceea ce priveste evolutia creditarii, Yurtsever crede ca ritmul de crestere se va tempera pentru o perioada scurta de timp, insa in principal pe fondul "schimbarilor de pe piata imobiliara si a situatiei incerte de pe pietele financiare internationale".

In prezent, Garanti Bank dispune de 42 de agentii, dintre care 14 sunt in Bucuresti. "Investitiile realizate in ultimul an s-au concentrat asupra dezvoltarii retelei de unitati. Dupa recuperarea completa a acestor investitii, reteaua noastra de agentii va contribui la cresterea resurselor de care avem nevoie pentru sustinerea activitatii", a adaugat Yourtsever.

Pe 22 august, BNR a publicat forma finala a noului regulament de creditare a populatiei, care cere bancilor sa ia in calcul veniturile inscrise in fisele fiscale ale clientilor si sa stabileasca diferentiat gradul maxim de indatorare. Normele de creditare nu se aplica insa in cazul bancilor cu statut de sucursala, care functioneaza, in continuare, dupa regulile impuse de banca centrala din tara bancii-mama.

Cu toate acestea, reprezentantii mai multor sucursale au spus ca vor lua in considerare si noul regulament de creditare impus de BNR la stabilirea normelor interne de acordare a creditelor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri