Nivelul de 2% din veniturile brute virate in prezent la fondurile de pensii private obligatorii in Romania este unul din cele mai reduse in randul tarilor din UE care au un sistem de pensii private similar celui romanesc, arata un raport al Uniunii Europene privind sistemele de pensii.
Un nivel mai scazut de contributii decat cel din Romania se mai intalneste in Austria, unde numai 1,5% din veniturile brute sunt virate catre fonduri de pensii similare celor de pe pilonul II romanesc.

In Danemarca exista doua scheme de pensii obligatorii, iar una dintre acestea prevede contributii de 1% din venituri la fonduri, in functie de numarul de ore lucrate.

Pentru angajatii bulgari, contributiile pe pilonul II echivaleaza cu 5% din venituri, in timp ce in Polonia,7,3% din venituri sunt virate fondurilor de pensii private obligatorii, iar in Estonia, nivelul este de 6%.

Slovacia este tara din UE cu cele mai mari contributii la pilonul II, echivalente cu 9% din castigurile brute ale angajatilor, fiind urmata de Ungaria, cu 8% din salarii virate la fondurile de pensii private obligatorii, se arata in raportul UE.

In Lituania, 5,5% din castiguri sunt virate la fondurile private obligatorii, in timp ce in Lituania, acest sistem a pornit cu un nivel de 4% in 2007, urmand sa ajunga la 10% in 2010.

In Romania, 2% din contributia totala ajunge la fondurile de pe pilonul II in primul an de activitate a pietei pensiilor private obligatorii, urmand ca in fiecare an aceasta sa creasca cu 0,5% timp de opt ani, pana ajunge la 6%.

Arbitrul pensiilor private din Romania urmeaza sa propuna o crestere a mai accelerata procentului din contributii care intra pe pilonul II, cu 1%, fata de 0,5% in prezent, potrivit declaratiilor sefului autoritatii de supraveghere a pietei.

Daca propunerea va fi acceptata, nivelul contributiei pe pilonul II va creste cu 1% in fiecare an, in loc de 0,5% in legislatia actuala, astfel incat se va ajunge la o contributie de 6% din salarii in numai patru ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri